Bozkır kavimlerinde sosyal, dini, askeri, iktisadi, bilimsel ve düşünsel hayat
Social, religious, military, economic, scientific, and intellectual, life in steppe tribes
- Tez No: 687733
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bozkır, Orta Asya, Steppe, Central Asia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Orta Asya coğrafyasında yaşayan bozkır kavimlerinin kendilerine has olarak meydana getirdiği bozkır kültürüne dair yazılı ve arkeolojik birçok kaynaktan bilgi edinebilmektedir. Bozkır kavimlerinden kasıt başlangıçtan Uygur dönemi sonuna kadar olan Orta Asya menşeli Türk kavimleridir. Bozkır coğrafyasında kendilerine has üstün Türk kültürünün gelişimini sağlayan ve tarihî süreçte dağıldıkları farklı coğrafyalarda bu kültürü zenginleştirerek yaşatan Bozkır kavimleri, dünya medeniyetinde kalıcı izler bırakmayı başarmıştır. Yaşadıkları coğrafyalarda birçok devlet kurup siyasî anlamda önderlik eden Bozkır kavimlerinin çevre kültürlerle etkileşimi sonucu zenginleştirdiği bu kültürel atmosferde bilimsel katkıları da hem Türk tarihi açıdan hem de dünya tarihi açısından oldukça dikkat çekicidir. Bu çalışmada Bozkır kavimlerinin sosyal, iktisadi, bilim ve düşünce hayatı araştırılmıştır. Çalışmada bozkır kavimlerinin çok güçlü bir kültür ve tarihi geçmişe sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
We can obtain information from many written and archaeological sources on the steppe culture created by the steppe tribes living in the Central Asian geography. The steppe tribes meant the Turkish tribes of Central Asian origin from the beginning to the end of the Uighur period. The Bozkır tribes, which enabled the development of their own superior Turkish culture in the Bozkır geography and enriched this culture in different geographies in the historical process, have succeeded in leaving permanent marks in the world civilization. In this cultural atmosphere, enriched by the interaction of the Bozkır tribes, who established many states and led politically in the geographies they live in, as a result of their interaction with the surrounding cultures, their scientific contributions are remarkable in terms of both Turkish history and world history. In this study, the social, economic, scientific and intellectual life of Bozkır residents were investigated. In the study, it was seen that the steppe tribes had a very strong culture and past.