Okul öncesi eğitimde Türkçe etkinliklerinin kullanımı
Use of Turkish activities in pre-school education
  1. Tez No: 294701
  2. Yazar: DİLEK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Okul Öncesi Eğitim, Türkçe Etkinlikleri, Turkish Education, Pre-school Education, Turkish Activities
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Okul Öncesi Eğitim Programı 3-6 yaş arasındaki çocukların dil gelişimlerini desteklemeyi amaç edinmiş bir programdır. Ayrıca, okul öncesi eğitimin temel ilkelerinden biri, çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarına gereken önemin verilmesidir. Okul Öncesi Eğitim Programı'nda belirlenen dil alanı ile ilgili amaçlara Türkçe etkinlikleri ile ulaşılır. Türkçe etkinlikleri çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamanın yanı sıra söz dağarcıklarının zenginleşmesine de katkıda bulunur.Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin Okul Öncesi Eğitim Programı'nda yer alan Türkçe etkinliklerini nasıl kullandıklarını, Türkçe etkinliklerinden nasıl yararlandıklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada, Türkçe etkinliklerinin kullanımlarının var olduğu şekliyle betimlenmesi amacıyla yarı yapılandırılmış gözlem; öğretmenlerin bu konudaki görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme sırasında, katılımcılardan daha fazla veri toplayabilmek amacıyla card sorting yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre; okul öncesi öğretmenleri Okul Öncesi Eğitim Programı'nda önerilen Türkçe etkinliklerinin tamamını kullanmamaktadır. Parmak oyunu ve sohbet okul öncesi eğitimde en çok kullanılan Türkçe etkinlikleridir. Okul öncesi öğretmenleri uygulayacakları Türkçe etkinliklerini konulara göre seçmektedirler. Okul öncesi öğretmenleri çocukların Türkçe etkinliklerine etkin katılımlarını sağlamak için çeşitli yöntemler uygulamaktadırlar. Türkçe etkinliklerini uygularken okul öncesi öğretmenlerinin yaşadığı en belirgin sorun sınıfların küçük ve kalabalık olmasıdır.Okul öncesi öğretmenleriyle yapılan görüşme sonuçlarına göre, çocukların konuşurken seslerini doğru kullanabilmelerinde, Türkçeyi temel dil bilgisi ve söz dizimi kurallarına uygun olarak kullanabilmelerinde onlara doğru örnek olmak Türkçe etkinliklerinden daha çok katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Pre-school Education Program aims to support the language development of children aged 3-6. Furthermore, One of the basic principles of preschool education is given the required importance of children for good and right speaking in Turkish. Purposes related to the language area of Pre-school Education Program achieved by Turkish activities.Turkish activities provide good and right speaking in Turkish of childrens. Additionally Turkish activities contribute enrichment of the vocabulary.This study was carried out how pre-school teachers use Turkish activities in the curriculum of pre-school education and how they benefit Turkish activities.Case study of qualitative research design was used in this study.Semi-structured observation form was used in order to describe useage of Turkish activities. Interview form was used in order to reveal teachers views on this issue. Card sorting was used during the interview in order to obtain more data from pre-school teachers.According to the findings of the research, pre-school teachers do not use all of the proposed Turkish activities in Pre-school Education Program. Pre-school teachers choose Turkish activities according to their subjects. Applying the Turkish activities, the most significant problem faced by teachers is crowded and small classes. According to the pre-school teachers being a right example to children in talking to use the sounds correctly using Turkish in accordance with the rules of basic gramer and syntax contribute more than Turkish activities.