Kamu idarelerinde stratejik planlamaya dayalı performans esaslı bütçe sisteminin algılanması: Zonguldak ili örneği
Perception of strategic planning based performance based budget system in public administration: The case of Zonguldak
  1. Tez No: 294703
  2. Yazar: MEHMET AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS BAĞDİGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe, Bütçe Sistemleri, Performans Esaslı Bütçe Sistemi, Stratejik Planlama, Budget, Budgeting Systems, Performance Based Budgeting System, Strategic Planning
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Kamu kesiminin yaşadığı krizlerin yanı sıra dünyada yaşanan iktisadi olgular kamu kesiminde mali anlamda gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda özellikle 1980'li yılların sonlarından itibaren ülkeler kamu mali yönetimi alanında reformlar gerçekleştirmiştir. Kamu kesiminde etkinlik arayışları çerçevesinde gerçekleştirilen reformların en önemlilerinden birisi performans esaslı bütçe sistemi olup, söz konusu reform ile kamu kesiminin kaynak harcama dengesini yansıtan bütçenin disiplin altına alınması amaçlanmaktadır. Performans esaslı bütçe sistemi içerdiği unsurlar ile kamu kaynaklarının etkin, verimli ve ekonomik şekilde tahsisini ve kullanılmasını amaçlamaktadır. Dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak Türkiye de kamu mali yönetimi alanında 2003 yılında kabul edilen Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile performans esaslı bütçe sisteminin uygulanması yönünde düzenlemeler gerçekleştirmiştir.Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de henüz yeni bir düzenleme olan performans esaslı bütçe sisteminin uygulamada ne aşamada olduğunu ve sistemin uygulanmasında olumlu veya olumsuz durumların neler olduğunu ortaya koymaktır. Bu amaçla kamu idarelerinde çalışanlara yönelik anket çalışması yapılmış olup, elde edilen verilerin analizi ile ulaşılan sonuçlar ortaya koyulmakta ve sisteme ilişkin değerlendirmeler yapılmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS istatistik programı kullanılmış olup, yöntem olarak frekans analizi, tek örneklem t- test ve çapraz tablo analizi seçilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Türkiye'de performans esaslı bütçe sisteminin uygulamasında başarıya ulaşıldığını söylemek erken bir değerlendirme olacaktır. Ancak, kamu idarelerinde çalışanların sistemi benimsemiş olması ve uygulama açısından istekli olmaları sistemin geleceği açısından önemli olan bir husus olarak çalışmada gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Besides the crises which public sector is faced, economic facts experienced in the world bring the financial developments in the public sector. In this context, countries made reforms in public financial management area, especially starting from late 1980s. The most important reform achieved in the framework of public sector effectiveness seeking is performance based budgeting, and with this reform, it is aimed to discipline the budget which reflects public sector?s fund expense balance. Performance based budgeting system intends to allocate and use public sources in an effective, productive and economic way with elements it contains. Turkey is also carried out some arrangements in the public financial management area with the Public Financial Management and Control Law enacted in 2003, in line with the developments in the world.The aim of this work is to introduce the position of performance budgeting system, which is just a new arrangement in Turkey, in application; in other words, the affirmative and negative situations in the implementation of the system. With this purpose, a questionnaire work on public sector employees was done, the results are presented with the obtained data, and evaluations are made related to the system. While analyzing data, SPSS statistics program is used, and frequency analysis, one sample t-test and cross-table analysis are applied. In result, it would be an early conclusion to say that success is achieved in the appliance of performance based budgeting system. However, it is observed in the work that the adoption of employees in the public sector and willingness of appliance the system is an important point.