Kamu sektöründe stratejik planlama: Türkiye'deki il özel idarelerinde bir araştırma
Strategic management in public sector: An evaluative study of special provincial administrations in Turkey
  1. Tez No: 239788
  2. Yazar: SEFA ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu sektörü, yerel yönetimler, il özel idareleri, stratejik planlama, Public sector, local governments, special provincial administrations, strategic planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalmada, stratejik planlamann kamu sektöründe ve Türkiye'deki yerel yönetim birimlerinden biri olan il özel idarelerinde uygulanabilirliini aratrmak amacyla, hem Türkiye'deki durum ve hem de gelişmiş ülkelerdeki kamu sektörlerinde stratejik planlamanın yeri incelenmiş, daha sonra Türkiye'deki il özel idarelerinde geni kapsaml ankete dayalı alan çalışması sonucunda elde edilen bulgular deerlendirilerek yorumlanmaktadır. Araştırma sonuçları, araştırma kapsamına giren 66 il Özel idaresinin tümünde, stratejik planlama yaklaşımının uygulanmaya başlandn göstermektedir. Aratrma sonucunda, birincisi, il özel idarelerinde stratejik yönetim uygulamalarna geçiin en önemli aaması olan stratejik planlama ile ilgili kapsaml veriler elde edilmitir. kincisi, özel idarelerin stratejik planlama uygulamalarnda yakn çevre, genel çevre ve iç çevre analizleri yapılarak bu kuruluşlar için hangi faktörlerin imkan ve frsat hangi faktörlerin tehdit ve tehlike unsuru oldukları belirlenmitir. Üçüncüsü de, aratrma sonuçlarnn genel olarak yerel yönetimlerde ve özelde de il özel idarelerinde kullanmna yönelik öneriler yeralmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of strategic planning approach in the Special Provincial Administrations in Turkey has been analyzed. In the aim of this, the data obtained from the 66 Special Provincial Administration of Turkey, via surveys are analyzed, in the extend of strategic management process. The result of this study reveals that 66 special provincial administrations have used the strategic planning approach in their organizations. Secondly, in this study, many data have been gathered about the use of strategic planning approach in the Special Provincial Administrations. Thirdly, with an environmental analysis the threats and the opportunities have been determined. Lastly, findings and the recommendations of this study show that an effective strategic planning approach is achievable in the special provincial administrations.