Türk parlamentosundaki kadın milletvekilleri (1935-2007)
Women deputies in Turkish parliament (1935-2007)
  1. Tez No: 294723
  2. Yazar: CEMİLE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın Milletvekilleri, Kadın Cemiyetleri, Kadın Sorunları, Kadın Hakları, Woman, Women Deputies, Women Commissions, Women Problems, Women Rights
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 500
Özet
Cemiyetler Kanunu'nun kabulünden itibaren kadınlarımız toplumda, değişik organizasyonlar içinde yer almaya başlamıştır. 2'nci Meşrutiyet Dönemi'nde Kadın Cemiyetleri kurma şeklinde gerçekleşen kadın hareketleri, Cumhuriyet Dönemi'nde kadınların siyasal yaşama katılmasıyla farklı bir boyut kazanmıştır.Milli Mücadele döneminde cephede, mitinglerde ve cemiyetlerde faaliyet gösteren Türk kadını yaptığı fedakârlıklarla Cumhuriyet Dönemi'nde siyasal haklarına kavuşmuştur.Kadınlarımıza 3 Nisan 1930 tarihinde Belediye Seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı 26 Ekim 1933'te Köy Muhtar Heyetleri'ne katılma hakkı tanınırken, 5 Aralık 1934 tarih ve 2598 sayılı kanunla milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiş ve resmen uygulamaya konularak 1935 yılında 18 kadın milletvekili Meclis'e girmiştir.Kadınlarımızın ilk kez Meclis'e girdiği 1935 yılından, 2011 seçimlerine kadar toplam 182 kadın milletvekili, parlamentolarda görev almıştır. XXI. döneme kadar , kadınlarımızın sayıca Meclis'te en çok temsil edildiği dönem 1935 yılı seçimlerini içeren V. dönemdir. VI. dönemde 16, VII. dönemde 16, VIII. dönemde 9, IX. dönemde 3, X. dönemde 4, XI. dönemde 8, XII. dönemde 3, XIII. dönemde 8, XIV. dönemde 5, XV. dönemde 6, XVI. dönemde I4, XVII. dönemde 12, XVIII. dönemde 6, XIX. dönemde 8, XX. dönemde 13, kadın milletvekili Meclis'e girerken, XXI. dönemde 22, XXII. dönemde 24 ve XXIII. dönemde de 50 kadın milletvekilinin Meclis'e girdiği görülmektedir.Kadın milletvekillerimiz Meclis'te çeşitli komisyonlarda görev almışlar, pek çok konuda söz alarak konuşmuşlar ve kanun tekliflerinde bulunmuşlardır. İçlerinde Kurucu Meclis, Cumhuriyet Senatosu ve Danışma Meclisi üyeleri vardır. Ayrıca Başbakanlık, Meclis Başkan Vekilliği ve Bakanlık yapan kadın parlamenterlerimiz de bulunmaktadır.Kadın milletvekillerimizin çoğunluğu yabancı dil bilmektedir. İçlerinde yüksek tahsil görenlerin sayısı fazladır. Kadın milletvekillerimizin çoğunluğu her bakımdan seçkinin seçkinidir.
Özet (Çeviri)
From the adoption of the community act, women in our society have taken place in different organizations. In the second Constitutional Period, woman actions realizing the foundation of Woman Communities has gained a different dimension with the participation of women in the Republican Era.In the period of National Struggle, Turkish Women displaying activity in the front line, meetings and comminities has reached the rights with help of their self-sacrifice.The right of elect and being elected in the Municipality polling was given on April 3, 1930 and the right of participation in the delegation of Headman on October 26, 1933 and right of elect and being elected the deputies was given on December 5, 1934 with the law no, 2598 and by adopting it formally, 18 woman deputies took place in the parliament in 1935.Since 1935, women first got into the parliament until the election of 2011, 182 woman deputies in total have served in the parliaments. Until the period of XXI, the period representing women most in number was in the period of V, including the election of 1935. While the number of woman deputies getting into the parliament in the period of VI are 16, in the period of VII, 16, in the period of VIII, 9, in the period of IX, 3, in the period of X, 4, in the period of XI, 8, in the period of XII, 3, in the period of XIII, 8, in the period of XIV, 5, in the period of XV, 6, in the period of XVI, 14, in the period of XVII, 12, in the period of XVIII, 6, in the period of XIX, 8, in the period of XX, 13, 22 of them in the period of XXI, in the period of XXII, 24 and in the period of XXIII, 50 woman deputies were seen to come into Parliament.Our woman deputies have taken duties in various commissions in the Parliament, have addressed the house in many issues and referred a bill of law. Among them, there are Founder Board, Senate of the Republic and Consultant Board. Moreover, there are parliamentarians who have served Prime Ministry, Deputy of Parliamentary Chairman and Ministry.Most of our woman deputies know foreign language. Among them, those who do further education are in excess. Most of our woman deputies are privileged of the privileged ones in all sense.