Turkish woman deputies in between 1935 and 1960
1935 ve 1960 yılları arasında Türk kadın milletvekilleri
- Tez No: 349458
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE YILDIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 5 Aralık 1934, İlk 18 kadın vekil, Kadın Milletvekili, Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı, December 5, 1934, First 18 Woman Deputies, Woman Deputy, Female Suffrage
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920?de kapılarını açmış ve onlarca siyasetçiyi içinde barındırmıştır. Türk kadını TBMM?ye girme hakkını 5 Aralık 1934?te kazanmış ve günümüze kadar Türk halkını Meclis?te temsil etmiştir. Türk tarihinde 18 kadın milletvekili 1935?te ilk defa TBMM?ye girmiştir. Türk kadın milletvekilleri meclis kürsüsünden defalarca konuşma yapmış ve çeşitli konulara değinerek Türkiye?yi aydınlatmak için büyük çaba sarf etmiştir. 5 Aralık 1934?le Türkiye?ye gelen kadınların seçme ve seçilme hakkı, o dönemde birçok gelişmiş Avrupa parlamentosunda henüz söz konusu bile değildi. Bu tez çalışması 1935?ten 1960?a kadar olan süreçteki Türk kadın milletvekillerinin yaşamlarını, eğitimlerini, çalıştıkları yerleri, meclise girme süreçlerini, meclis içerisindeki konuşmalarını ve Türk toplumuna katkılarını içermektedir. Türk kadın vekiller; sosyal, ekonomik, politik, askeri, ticari ve eğitimle ilgili birçok noktaya değinmiştir. TBMM?nin 5inci döneminden 11inci dönemine kadar Türk iç ve dış politikası değerlendirilmiş ve bu doğrultuda Meclis?e giren kadın vekillerin yaptıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Grand National Assembly of Turkey opened its gate on April 23, 1920 and it has sheltered many politicians. Turkish woman gained to enter GNAT on December 5, 1934 and has represented Turkish public till present day. In Turkish history 18 woman deputies entered GNAT in 1935 for the first time.Turkish woman deputies have made many speeches from the parliamentary bench and have touched upon various subjects by having an effort in order to enlighten Turkey. Female suffrage which came on December 5, 1934 was not in question even developed European parliaments in that time. This thesis involves the way of living, educations, workplaces, the process to enter the assembly, speeches in the assembly and contributions to Turkish public of Turkish woman deputies in the process from 1935 to 1960. Turkish woman deputies touched on social, economic, political, military, commercial and educational many subjects. Turkish inner and foreign policy from the 5th term to the 11th term was evaluated and accordingly the activities of woman deputies of the Turkish Assembly was investigated.