Türk milletvekillerin Yunan meclisinde Müslüman Türk toplumunu temsili (1821-1964)
Representation of the Turkish Muslim community by Turkish members of parliament in the greek parliament (1821-1964)
  1. Tez No: 935313
  2. Yazar: RECEP PAÇAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN AYCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlık Hakları, Batı Trakya, Batı Trakya Türkleri, Müslüman Türk Toplumu, Türk-Yunan İlişkileri, Türk Milletvekilleri, Yunan Parlamentosu, Minority Rights, Western Thrace, Western Thrace Turks, Muslim Turkish Community, Turkish-Greek Relations, Turkish Members of Parliament, Greek Parliament
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu tez, Yunanistan'ın kurulduğu 1830 yılından 1964 yılına kadar Müslüman-Türk toplumunun Yunan parlamentosundaki Türk milletvekilleri tarafından temsilini incelemektedir. Bu milletvekillerinin toplumun haklarını nasıl savunduklarına, mensubu oldukları ülkenin siyasi ortamında nasıl hareket ettiklerine ve azınlık haklarının korunmasına nasıl katkıda bulunduklarına odaklanmaktadır. Çalışma, bu Türk milletvekillerinin Yunan parlamentosundaki yasama faaliyetlerini ve meclis konuşmalarını incelemekle kalmıyor, aynı zamanda uluslararası anlaşmalar ve ulusal mevzuat çerçevesinde azınlık hakları söylemini şekillendirmedeki daha geniş rollerini de analiz etmektedir. Batı Trakyalı Türk milletvekillerinin Türk azınlığın kültürel, dini ve eğitim haklarının savunulmasında önemli bir rol oynadığı 1923-1967 yılları arasındaki döneme özellikle dikkat çekilmiştir. Milletvekillerinin çabaları, Yunanistan ile Türkiye arasında gelişen siyasi ilişkiler bağlamında ele alınmakta, Lozan Antlaşması gibi uluslararası anlaşmaların milletvekillerinin eylemlerini ve Yunan hükümetinin Türk azınlığa yönelik politikalarını nasıl etkilediği vurgulanmaktadır. Meclis tutanakları, arşiv belgeleri ve tarihi anlaşmaların derinlemesine analizi de dahil olmak üzere nitel araştırma yöntemlerini kullanan tez, Türk milletvekillerinin çok yönlü mücadelelerini ortaya koymuştur. Bu mücadeleler sadece hukuki ve siyasi değil, aynı zamanda Batı Trakya Türk toplumu için daha geniş kimlik koruma sorunlarını da yansıtmaktadır. Dahası, araştırma, bu milletvekillerinin çabalarının daha geniş Yunan- Türk ilişkilerini nasıl etkilediğini, çoğu zaman iki ulus arasında bir köprü veya çekişme noktası haline geldiğini vurgulamaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, ulusal siyasette azınlık temsilinin anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve önemli siyasi zorluklar karşısında eşit haklar ve kültürel koruma arayışlarına odaklanarak Yunanistan'daki Türk azınlığın kendine özgü tarihsel dinamiklerine dair içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the representation of the Muslim-Turkish community by Turkish MPs in the Greek parliament from the establishment of Greece in 1830 until 1964. It focuses on how these representatives advocate for the right of their own community, how they navigate the political landscape of their state and how they contribute to the protection of minority rights. The study not only examines the legislative activities and speeches of these Turkish MPs in the Greek parliament, but also analyses their broader role in shaping the discourse on minority rights within the framework of international treaties and national legislation. Particular attention is paid to the period between 1923 and 1967, when Turkish MPs from Western Thrace played a crucial role in defending the cultural, religious and educational rights of the Turkish minority. Their efforts are considered in the context of the evolving political relationship between Greece and Turkey, highlighting how international agreements such as the Treaty of Lausanne influenced their actions and the Greek government's policies towards its Turkish minority. Using qualitative research methods, including in-depth analysis of parliamentary records, archival documents and historical treaties, the dissertation reveals the multifaceted struggles of Turkish MPs. These struggles were not only legal and political, but also reflected broader issues of identity preservation for the Turkish community in Western Thrace. Moreover, the research highlights how the efforts of these MPs influenced wider Greek-Turkish relations, often becoming a bridge or a point of contention between the two nations. In conclusion, this study contributes to the understanding of minority representation in national politics and offers insights into the specific historical dynamics of the Turkish minority in Greece, focusing on their quest for equal rights and cultural preservation in the face of significant political challenges.