Diasporic identity formation: A case study of Albanian immigrants in Istanbul
Diyasporik kimlik olusumu: İstanbul?daki Arnavut göçmenler üzerine bir inceleme
- Tez No: 294770
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR RUMELİLİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: diyaspora, transnasyonalism, sosyal hareketler, kimlik oluşumu, Arnavut diyasporası, eski Yugoslavya, göçmen dernekleri, diaspora, transnationalism, social movements, identity formation, Albanian diaspora, former Yugoslavia, immigrant associations
 - Yıl: 2010
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Koç Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışma, diyasporik kimlik oluşum sürecini Türkiye'de çok çalışılmamış bir göçmen grup olan Arnavut göçmenleri üzerinden irdelemektedir. Bu çalışmanın teorik çerçevesi, diyaspora, transnasyonalism ve sosyal hareketler literatürleri üzerine inşa edilmiştir. Türkiye'de bulunan Arnavut göçmenlerin kimlik süreçlerini inceleyerek, bu çalışma göçmen gruplarında kimlik oluşumunun ve değişiminin kavranmasına ve bunun yanı sıra bu değişimde anavatan ve göç ülkesindeki değişen siyasal durumlar ile göçmen derneklerinin rolüne ışık tutmaktadır. Bu tez, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde anket, gözlem ve derinlemesine görüşme teknikleri kullanılarak yapılan saha çalışmasına dayanarak üç temel sav sunmaktadır. Birinci olarak, diyasporik kimlik, anavatan ve göç ülkesindeki siyasi gelişmelere cevap olarak inşa edilmiştir. Bu kimlik sadece sınır değiştirmeyle elde edilen sosyal bir form değildir. İkinci olarak, diyasporalar, anavatan ve göç ülkesine eş zamanlı aidiyetliğin geçerli olduğu ulus ötesi bir cemaat türü oluştururlar. Bu eş zamanlı bağlılık, diyasporik bilincin varlığını ve anavatana yönelimi geçersiz kılmaz. Son olarak, bu tez sosyal hareketler yaklaşımını kullanarak diyasporik kimlik oluşumunu, bu süreçteki değişen siyasi yapıları ve göçmen grupların eylemselliğini analiz ederek açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the process of diasporic identity formation with a case study on a particularly under-studied immigrant group in Turkey, the `Albanians? from the former Yugoslavia. Drawing on the theoretical literatures on diasporas, transnationalism and social movements in examining Albanian immigrant community, this thesis scrutinizes the way immigrant groups form and transform their identities and the role played by the political developments in homeland and host countries as well as immigrant associations in the diasporic identity formation. Through analyzing responses to 70 surveys and 10 in-depth interviews conducted with Albanian immigrants in Zeytinburnu district of Istanbul, this thesis advances three major arguments. The first argument is that diasporic identity is socially constructed in response to political developments in the home and host countries, it is not an essential social form emerged out of boundary-crossing. Secondly, contemporary diasporas constitute a form of transnational community with a simultaneous sense of belonging to both home and host countries. This simultaneity in loyalty does not invalidate their diasporic consciousness and orientation towards home country. Lastly, this thesis argues that a social movement approach to diaspora illuminates diasporic identity formation, through analyzing the role of both changing political structures and agency of immigrant groups in this process.