Gastrit ve mide kanseri hastalarında kan malondialdehit (MDA) ve redükte glutatyon(GSH) düzeylerinin araştırılması
Gastritis and stomach cancer patients research level of blood malondialdehyde (MDA) and reduced glutathione (GSH)
- Tez No: 294918
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Malondialdehit (MDA), Redükte Glutatyon (GSH), Lipit peroksidasyonu
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kanser ve gastrit üzerine antioksidan sistemlerin rolü halen tam olarak bilinememekle birlikte artan lipit peroksidasyonu ve düşen GSH' ın bu hastalıklarda rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada gastrit ve kanser hastalarında kan MDA ve GSH düzeyleri araştırılmıştır.Araştırma materyalimizde Kafkas Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne başvuran 13 gastrit hastası, 12 kanser hastası birey olmak üzere toplam 25 adet deney grubu ve 13 sağlıklı bireyden kontrol grubu oluşturuldu. Kanser ve gastrit hastalarından alınan kan ile sağlıklı bireylerdeki kan örnekleri kıyaslandığında MDA düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunurken GSH düzeyleri arasındaki fark anlamsız bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The effects of antioxidant systems on cancer and gastritis are not known. However, the increase in peroxidation of lipids and the decrease in GSH are thought to be associated with abovementioned diseases. In this study, blood MDA and GSH levels of gastritis and cancer patients were investigated.In our research, blood samples were taken from total of 25 individuals that were patients at the Research and Application Centre of Kafkas University 13 of which were gastritis patients whereas 12 were cancer patients. The control group consisted of 13 healthy individuals. When the blood samples of cancer and gastritis patients were compared to control group, statistically significant differences in MDA levels were detected in both comparisons. However, no significant differences between GSH levels of groups were observed.Key words : Malondialdehyde (MDA), Reduced Glutathione (GSH), Lipid Peroxidation.