Avcı böcek Chilocorus bipustulatus (Coleoptera:Coccinellidae)' un Aspidiotus nerii Bouche (Hemiptera:Diaspididae) üzerinde işlevsel ve sayısal tepkisi
Functional and numerical response of Chilocorus bipustulatus (Coleoptera:Coccinellidae) feeding on Aspidiotus nerii Bouche (Hemiptera:Diaspididae)
- Tez No: 295033
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Chilocorusbipustulatus, Aspidiotusnerii, sayısal tepki, işlevsel tepki, Chilocorusbipustulatus, Aspidiotusnerii, functional response, numerical response
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, 2010 yılında Antalya ili turunçgil bahçelerinden toplanan Chilocorusbipustulatus (L.) örneklerinin Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Biyolojik Mücadele laboratuvarında üretime alınmasıyla başlamıştır. Araştırmada kabuklubitlerin önemli bir avcısı olan C. bipustulatus' un farklı besin yoğunluklarında işlevsel ve sayısal tepkisi ele alınmıştır.Denemelerde C. bipustulatus' un Zakkum kabuklubiti, Aspidiotusnerii(Bouche) üzerinde gelişme süresi, ölüm oranı, işlevsel ve sayısal tepkisi gibi bazı biyolojik parametreleri 26 ± 0.2 ºCsıcaklık ve % 65 ± 1neme ayarlı iklim dolaplarında farklı besin yoğunluklarında incelenmiştir. Buradan elde edilen verilere dayanılarak yararlının farklı biyolojik dönemlerine ait, zararlıyı tüketim gücü, buna bağlı olarak bıraktığı yumurta sayıları kaydedilmiş ve farklı besin yoğunluklarının avcı üzerindeki boyut farkları ölçüm alınarak tespit edilmiştir. Elde edilen verilere istatistik analiz uygulanmış ve sonuçlar grafiklerle açıklanmıştır.Çalışma sonucunda, avcının gelişmesinde ve yumurta bırakma, yumurta açılma oranları ve gelişmesi izlenen böceğin en-boy büyüklüklerinde, farklı besin yoğunluklarının önemli etkisi olduğu sonucu elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucu, C. bipustulatus' un en iyi gelişme gösterdiği ve döl bırakma yeteneğinin en iyi olduğu besin yoğunluğunun 640 adet aspidiotusnerii verilerek beslenen avcılar olduğu gözlenmiştir. Deneme sonucunda günlük 1, 5, 10, 20, 40 adet kabuklubit besin yoğunluğunda beslenen avcı böceğin ergin öncesi dönemlerini tamamlayamadığı, 80 ve 160 besin yoğunluğunda beslenenlerin ergin olmalarına rağmen yumurta bırakmadığı, 320 ve 640 adet besin yoğunluğunda beslenen bireylerin ise gelişimlerini tamamlayarak, yumurta bıraktığı fakat bu iki yoğunluk arasında yumurtaların açılma oranları açısından istatistik olarak fark olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was started by the production of Chilocorusbipustulatus (L.), an important predatör of scale insects, brought from Antalya, in Suleyman Demirel University, Faculty of Agriculture Biological Control Laboratory of Plant Protection Department. In this research, numerical and functional response of C. bipustulatus at different prey densities was determined.In the trials, some biological parameters such as development time, mortality rate, functional and numerical response of C. bipustulatus on different prey densities of A. nerii at 26 ± 0.2 ºC and % 65 ± 1 humidity were investigated. At different biological term of predator?s rate of consumptiontopest, accordingtoconsumptionratio, number of liedeggswerenotedandtheeffects of differentpreydensitiestopredator?s body sizeswereimmobilizedwhilemeasuring, accordingtothe data obtainedbythestudy. Staticalanalyzesappliedtotheobtained data andexplainedwithgraphics.In consequence, the different prey densities are very important to developing time, lying egg and body size of predator insect were acquired. The results of analysez, C. bipustulatus shows better developing and better laying egg at 640 prey density of aspidiotusnerii. The consequence of the trial, the predator insects didn?t complete the terms of before adult term which feed on daily 1, 5, 10, 20 and 40 prey densities of scale insects. Although the predators have been adult individuals but they didn?t lay egg feed on the 80 and 160 prey densities.The predator individuals which feed on 320 and 640 prey densities were comleted the terms of before adult and laid eggs but the differences as statistical between these two different prey densities about opening the eggs were immobilized.