Frükto-oligosakkaritlerin zeolitler tarafından adsorpsiyonunun incelenmesi
The investigation of adsorption of fructo-oligosaccharides by zeolites
- Tez No: 295056
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL YİĞİTARSLAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Frükto-oligosakkarit, 1-kestoz, Nistoz, Frükto-furanozil Nistoz, Adsorpsiyon, Optimizasyon, Oligosakkarit, Cevap Yüzey Yöntemi, Zeolit, Fructo-oligosaccharide, 1-kestose, Nystose, Fructofuranosyl Nystose, Adsorption, Optimization, Oligosaccharide, Response Surface Methodology, Zeolite
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Yapılan çalışmada, frükto-oligosakkarit bileşenleri içeren çözeltiler içinde farklı zeolit türleri; zeolit Y ve klinoptilolit adsorbentlerinin adsorplama davranışları incelenmiştir. Zeolit Y ve klinoptilolit adsorbentleri kullanılarak; hazırlanan orafti, orafti-glikoz, orafti-früktoz ve orafti-sükroz çözeltilerinin her birinde adsorpsiyon verimi araştırılmıştır.Her bir zeolit türü için sıcaklık, süre ve karıştırma hızı parametreleri ayrı ayrı çalışılmıştır. Elde edilen adsorpsiyon verimleri kullanılarak üç parametreli üç merkezli Box-Behnken dizaynı oluşturulmuş, yazılım programı kullanılarak adsorpsiyon prosesinin her bir zeolit türü için optimizasyonu gerçekleştirilmiş ve sistemin cevap yüzeyleri ve kontur grafikleri oluşturulmuştur.Çalışma sonucunda Zeolit Y adsorbentinin orafti, orafti-glikoz, orafti-früktoz çözeltilerindeki adsorpsiyon verimlerinin klinoptilolit adsorbentine göre daha yüksek değerlerde olduğu gözlenirken, orafti-sükroz çözeltisinde klinoptilolit adsorbenti için daha yüksek verim değerleri elde edilmiştir. Yapılan çalışmalar ve elde edilen nümerik optimizasyonlar sonucunda zeolit Y adsorbenti ile gerçekleştirilen deneyler içinde en yüksek verim yaklaşık % 69 iken, klinoptilolit için bu değer yaklaşık % 54 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, adsorption behaviour of different zeolite types, zeolite Y and clinoptilolite adsorbents, in solutions containing fructo-oligosaccharide components was investigated. Adsorption yield of zeolite Y and clinoptilolite in each of the prepared solutions of orafti, orafti-glucose, orafti-fructose and orafti-sucrose was searched.For each zeolite type, temperature, time and mixing rate parameters were studied seperately. By using obtained adsorption yields, three-parameter-three-centered Box-Behnken design was prepared, the optimization of adsorption process of each zeolite type was realized by using software program and the response surface and kontour graph of each system were obtained.Results of the study showed that while the adsorption yield of zeolite Y in orafti, orafti-glucose, orafti-frucose solutions was higher than those of clinoptilolite, the adsorption yield of clinoptilolite in orafti-sucrose was higher than that of zeolite Y. As a result of the experiments and numerical optimizations, experiments realized by zeolite Y resulted maximum 69% yield, whereas this value was nearly 54% for clinoptilolite.