On populasyonlu Anadolu karaçamı (Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb) Holmboe) ağaçlandırma denemesinde genetik çeşitlilik (9 yıllık sonuçlar)
Genetic diversity of forestation trials with ten populations of Anatolian balck pine (pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb) Holmboe) (9 year results)
  1. Tez No: 295058
  2. Yazar: MEHMET AKÇAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Karaçamı [Pinus nigra Arnold. subsp. Pallasiana (Lamb) Holmboe], Genetik çeşitlilik, Kalıtım Derecesi, Genetik Kazanç, Anatolian Black Pine [Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb) Holmboe, genetic diversity, Heritability, Genetic gain
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada 10 farklı orijinli Anadolu Karaçamı [Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb) Holmboe] populasyonuna ait fidanlarla tesis edilen ağaçlandırma denemesinin dokuzuncu yılında bazı adaptif karakterler bakımından genetik çeşitlilik düzeylerinin belirlenmesi ve bu kapsamda bazı genetik ve fenotipik parametreler ile genetik kazanç miktarlarının tahmin edilmesi amaçlanmıştır.Deneme Aydoğmuş/Keçiborlu/Isparta ağaçlandırma sahasında Göller Yöresinden örneklenen 10 doğal populasyondan örneklenen tohumlardan yetiştirilen 2+0 yaşlı fidanlarla 2001 yılında 3 yinelemeli rastlantı parselleri deneme desenine uygun olarak kurulmuştur. Denemede her populasyondan 10'ar aileye ait fidanlar her yinelemede 10 bireyle temsil edilmiştir. 2010 yılı itibarıyla 9. yaşına ulaşan denemede fidan boyu (cm), dal açısı (derece), yaşama yüzdesi, dal sayısı (adet), dal kalınlığı (mm) gibi bazı karakterler ölçülmüştür. Bu bağlamda ölçülen ve gözlenen karakterler bakımından populasyonlar arası ve populasyon içi genetik çeşitlilik, kalıtım derecesi ve genetik kazanç tahmin edilmiştir. Ayrıca araştırmaya konu olan ve 9. yılda arazide ölçülen karakterler arasındaki genetik ve fenotipik korelasyonlar hesaplanmıştır. Buna göre ölçülen karakterler bakımından gerek populasyonlar arasında gerekse populasyon içi aileler arasında istatistiksel olarak önemli düzeyde farklılıklar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to determine genetic diversity level of afforestation trials in the ninth year, established with seed stand of different origin Anatolian Black Pine [Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb) Holmboe] in the sense of specific adaptive characteristics and in this sense estimate the amount of genetic gain with specific genetic and phenotypic parameters.2+0 year old sapling grown from seeds ensampled from 10 natural populations from Region of Lakes in Aydoğmuş/Keçiborlu/Isparta afforestation field and 3 iterative random parcels of 2001 were found to be suitable to trial pattern. In the trial saplings of 10 family from each population were represented with 10 individuals. By 2010, some characetristics such as sapling height (cm), stem angle (level), survival percent, number of sapling (piece), sapling thickness (mm) were measured in the 9th year of trial. In this frame, inter-population and intra-population genetic diversity, level of heritage and genetic gain were estimated in the sense of measured and observed characteristics.Moreover genetic and phenotypic correlations which are the subject of research and characteristics measured in the 9th year were calculated. According to this, there are important statistical differences in the sense of characteristics measured both among populations and among families within populations.