Farklı tuzakların Isparta ili Yalvaç ilçesinde armut ve eriklerde zarar yapan baklazınnı (Epicometis (=Tropinota) Hırta (Poda) (Coleoptera: Scarabaeidae))'nın yakalanması üzerine etkisi
Effects of the different traps on of Epicometis (=Tropinota) Hirta (Poda) (Coleoptera: Scarabaeidae) harmful on pear and plum trees district in Yalvaç province in Isparta
- Tez No: 295060
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Epicometis hirta, Isparta, Yalvaç, biyoteknik yöntem, cezbedici, mavi huni2011, 166 sayfa, Epicometis hirta, Isparta, Yalvaç, biotechnical method, atractant, blue funnel2011, 166 pages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma 2009 yılında Isparta İli Yalvaç İlçesinde armut ve erik bahçelerinde ağaçların çiçeklerinde zarar yapan Epicometis hirta (Coleoptera:Scarabaeidae)'nın en fazla hangi tuzaklarla yakalanabileceğini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada mavi renkli tuzaklar (yapışkan tuzak, huni+su, leğen+su) ve içeriğinde (E)-anethol, (E)-cinnamyl alkol, 2-propanol, 1,1-oxybis ve dipropylene glycol bulunan cezbedici kullanılmıştır.Çalışma dört farklı yerdeki armut ve erik bahçelerinde yürütülmüştür. Çalışma sonucunda yakalanan zararlı sayısı armut bahçeleri içinde en fazla 420 birey ile III nolu bahçe olurken ikinci sırayı toplam 247 birey ile IV nolu bahçe almıştır. Tüm armut bahçelerinde en fazla birey mavi renkli huni + cezbedici tuzaklarda yakalanmıştır. Erik bahçelerinde ise ilk sırayı 137 birey yakalanan IV nolu erik bahçesi, ikinci sırayı ise 57 birey yakalanan II nolu erik bahçesi almıştır. Tüm erik bahçelerinde en fazla birey mavi renkli huni + cezbedici kullanılan tuzaklarda yakalanmıştır.Bahçelerde yakalanan baklazınnı'nın yapılan erkek ve dişi ayrımları sonucunda armut bahçelerinde eşey oranı; III ve IV nolu armut bahçelerinde sırasıyla 0.47 ve 0,39 olarak bulunmuştur. Erik bahçelerinde ise bu oran, en fazla bireyin yakalandığı IV nolu erik bahçesinde 0,44 olurken, ikinci sırada bulunan II nolu erik bahçesinde ise bu oran 0,31 olarak bulunmuştur.Armut ve erik bahçeleri içinde en fazla bireyin yakalanmasının ağaçların genç olmasına ve çevresinde sürülmemiş veya kuru tarım ziraatı yapılan tarım alanlarının varlığına bağlı olduğu düşünülmektedir.Sonuç olarak, özellikle genç yaştaki ağaçlarda çiçeklenme dönemlerinde, mavi renkli huni ile birlikte cezbedici maddenin kullanılması, bu dönemlerde ilaçlama yapılamayan bu zararlının kontrol altına alınmasında etkili bir biyoteknik yöntem olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kışı toprakta larva döneminde geçiren bu zararlının toprağın sürülmesi şeklinde mekaniksel savaşımın yapılmasıyla da bu zararlının önemli ölçüde kontrol altına alınabileceği bu çalışma ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the most effective traps for capturing Epicometis hirta (Coleoptera:Scarabaeidae), a pest of pear and plum trees in Yalvaç district of Isparta province in 2009. In this study blue plastic traps (Sticky trap, funnel plus water and large pan plus water) and also an atractant containing cinnamyl alcohol and trans-anethol, dipropylene glycol and 2-propanol, 1,1-oxybis as commertial prepreation were used. Study was carried out in both pear and plum orchards in four different sellected sites.With a total number of 420 sampled beetles, most individuals were captured in third pear orchard site followed by fourth pear orchard site with 247 beetles. The highest number of beetles were captured by the blue funnel water traps with atractant in the pear orchards.With a total number of 137 sampled beetles, most individuals were captured in the fourth plum orchard site followed by fourth plum orchard site with 57 beetles. In the plum orchards the highest number of beetles were captured by the blue funnel plus water traps with atractant.The sexual index were found in the third and fourth pear orchard sites as 0,47 and 0,39 and in the fourth and second plum orchard sites 0,44 and 0,31, respectively.It was supposed that the number of beetles captured in pear and plum orcards depends on the age of trees and also being near uncultivated or cereal growing areas.In conclusion, we propose that use of a blue funnel trap plus water together with an attractant is an effective biotechnical method for controlling harmful species of various trees when chemicals could be applied during blooming period.