Makina parçalarının hasar analizi
Failure analysis of machine parts
  1. Tez No: 295062
  2. Yazar: AYŞENUR BİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: hasar analizi, kırık yüzey analizi, sertlik deneyi, sürünme2011, 103 sayfa, failure analysis, fracture surface, hardness test, creep2011, 103 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Malzemelerde oluşan hasarın incelenip önceden saptanabilmesi, hasarları önleyebilmek için çok büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı bazı makina parçalarında meydana gelen erken hasarın önlenmesi ve kalitenin artırılması için yapılabilecek uygun tasarım düzeltmelerini yapmaktır.Çalışmanın ilk bölümünde hasar konusunda genel bilgi verilmiştir. Daha sonra malzemelerin genel özelliklerinden ve kullanım alanlarından bahsedilmiştir. Bu çalışmada 3 farklı malzeme seçilip, bu malzemelere sertlik deneyleri uygulanmış, parçaların kırık yüzeyleri metalografik incelemeye tabi tutulmuştur. İşlemler sonucunda malzemelerin yapılarında ve özelliklerinde oluşan değişimler incelenmiştir. Mekanik yapı incelenmiş, mikro yapının analizi yapılmıştır.Sertlik deneyinin sonuçları malzemelerin orjinal sertliklerinin azaldığını göstermiştir. Bu durum aynı zamanda kullanılan cıvata ve somunların dayanımlarının düştüğü anlamına gelmektedir. Mekanik deney numunelerinin kırık yüzey incelemeleri yapılarak mekanik deney sonuçları ile metalografik incelemeden elde edilen sonuçlar birlikte değerlendirilmiştir. Cıvata tarafından taşınan yükün aşırı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The prediction of failure in the materials has great importance in preventing of failure. The aim of this experimental study is to prevent unexpected failures of some machine parts and increasing some parts manufactured quality by making beter design.In the first part of this study, general information about the failure analysıs is given. After general properties of materials are mentioned and the axplanation is made that where they are used. In this study three different materials were chosen. Three group of steels mechanical test were applied. Tensile tests, and fractographic investigation of fractured surfaces of specimen. The changes occured in the structure and material properties have been investigated. Mechanical features has been determined. Microstructural analysis has been determined.The results of hardness test show that the orijinal hardness of the materials has decreased. This also means that the fallen strength of used bolts and nuts. Mechanical test results and fracture surface analysis were turned to account to decide for proper material; the load carried by the bolts proved to be excessive.