Otomotiv endüstrisi için bir disk fren balatası üretimi ve performansının incelenmesi
Producing a disc brake pad for automotive industry and reviewing performance
- Tez No: 295109
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Fren Balataları, Disk Fren Balatalar, Otomotiv Fren Sistemleri, Taşıt Güvenliği, Taşıtlarda Frenleme Mesafesi, Fren Balatası Malzemeleri, Aşınma, Sürtünme, Termal İletkenlik, Termal Genleşme, Brake Pad, Disk Brake Pad, Automobile Brake System, Vehicle Safety, Braking Distance of Vehicles, Brake Pad materials, Wear, Friction, Thermal Conductivity, Thermal Expansion
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Otomobiller, yakıtın yanması ve bu ısı enerjisinin mekanik sistemler yolu ile harekete dönüştürülmesi sayesinde hareket ettirilir. Bu hızın kontrolü veya azaltılması tekrar ısı enerjisine dönüşmeyi gerektirir ki bu da modern fren sistemleri tarafından yerine getirilir. Son yıllarda taşıt güvenliğine verilen önemin artmasının sonucu olarak, daha etkili frenleme sistemlerinin geliştirilmesi çabaları yoğunlaştırılmıştır. Fren sisteminin en temel parçalarından bir tanesi fren balatalarıdır ve balatalar bizim için çok önemlidir. Frenlemenin yüksek verimle yapılabilmesi için en önemli kriterlerin başında disk balata ara yüzeyindeki yüksek sürtünme katsayısı olmalıdır. Bu kriterleri sağlayan en önemli faktör ise balata malzemesinin kompozisyonudur. Genel olarak balata malzemeleri üzerine yapılan çalışmalar kompozisyonun değiştirilerek istenen özelliklerin sağlanması üzerine yoğunlaşmıştır.Bu çalışmanın amacı otomotiv fren sistemlerinde kullanılan balatalara alternatif olabilecek özelliklere sahip, yüksek termal iletkenlik, düşük termal genleşme, yüksek aşınma direnci ve standartlara uygun kararlı bir sürtünme katsayısı değerine sahip balata malzemesi üretmek ve özelliklerini belirlemektir.Fren Balatası üretimi için bileşenlerin öncelikle formülasyonu yapıldıktan sonra karıştırma, presleme ile ön şekillendirme ve fırınlama işlemleri uygulandı. Elde edilen numuneler testlere tabii tutarak sonuçları değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Cars are driven by the combustion of the fuel, and the conversion of this heat energy into motion by mechanical systems. Control or reducing of this speed requires conversion back into heat energy, and this is carried out by modern brake systems. As a result of the increase in the importance that is given to vehicle safety, efforts in developing more effective brake systems have been intensified. Brake Pad is main part in braking system andı t is very important for us.Braking has high friction coefficient in between disk and pad for doing efficiently so brake pad materials are important for braking system. Generally research about braking pad for change to composition and having suitable feature about ıt.The aim of this study is used to brake pads in automobile brake systems, having high thermal conductivity, low thermal expansion, high wear resistance and friction coefficients, which are suitable with the standards as alternative materials for the traditional brake pads.For Producing brake pads, at the first time we think about ıt?s composite and then mixing, Press for creativing and cooking. We test ıt for performace after I took