Sudak balığı (Sander lucioperca L., 1758)' nda eksternal ve internal tat tomurcuklarının dağılımı ve yoğunluğu
The distribution of external and internal taste buds in pike perch (Sander lucioperca L., 1758)
  1. Tez No: 295131
  2. Yazar: ALKAN KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Eksternal bölge, internal bölge, Sander lucioperca, Sudak balığı, tat tomurcuğu, External region, internal region, Pike perch, Sander lucioperca, taste bud
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez çalışmasında Sudak balığında (Sander lucioperca L., 1758) tat tomurcuklarının eksternal ve internal bölgelerdeki dağılımının belirlenmesi amaçlandı. Materyal olarak incelenen bölgelerin epidermis kalınlıkları ölçüldü. Buna göre en fazla ortalama epidermis kalınlığına sahip olan bölge Pektoral yüzgeç gerisi (L1) lateral çizgi, en az ortalama epidermis kalınlığına sahip olan bölge ise kaudal yüzgeç önü (L2) lateral çizgi olarak belirlendi. Tat tomurcuklarının eksternal bölgelerden en fazla dudaklarda dağılım gösterdiği ve üst dudaktaki tat tomurcuğu yoğunluğunun alt dudağa nazaran daha fazla olduğu belirlendi. İnternal bölgelerden farinks lamina epitelyalisinin en fazla ortalama epitel kalınlığına, sert damak lamina epitelyalisinin ise en az ortalama epitel kalınlığına sahip olduğu gözlendi. Tat tomurcuklarının internal bölgelerden en fazla farinks lamina epitelyalisinde, en az dil lamina epitelyalisinde dağılım gösterdiği saptandı. Sonuç olarak; hem eksternal hem de internal bölgelerdeki tat tomurcuklarının ortalama boyutlarının epitel kalınlığına bağlı olarak değişim gösterdiği ve eksternal bölgelerdeki tat tomurcuğu yoğunluğunun ise vücudun kranialinden kaudaline doğru gidildikçe azalma gösterdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, to determine the distribution of internal and external taste buds in the Pike perch. The thicknesses of the regions examined were measured in the epidermis. Accordingly, the pectoral fin rest of the region thick with an average thickness of the epidermis (L1), the lateral region, at least with an average thickness of the epidermis in the region in front of caudal fin (L2), the second lateral region. The distribution of taste buds in the lips has been shown more than the external regions. Taste buds in the upper lip than lower lip were more dispersed. In the internal regions the most epithelia thickness is the pharynx and the most least epithelia thickness is the hard palate. The most distribution of the taste buds in the pharynx and the least distribution of the hard palate. As a result, the average size of both the external and the internal taste buds varies depending on the thickness of the epithelium and the external areas of the body cranial to caudal in the density of taste buds was found to decrease towards deeper.