Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W.,1792)'ndan kraker yapımı ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
Production of cracker from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.,1792) and determination of some quality properties
- Tez No: 295139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT İZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, kraker, kimyasal analiz, yağ asitleri, duyusal analiz.2011, 70 sayfa, Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, cracker, chemical analysis, fatty acids, sensory analysis.2011, 70 pages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W.,1792)'ndan kraker yapımı ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kraker iki farklı uygulamayla yapılmıştır. I. ve II. uygulamada balık:nişasta oranı 2:3, 1:1 ve 3:2 olarak belirlenmiştir. Birinci uygulamada balık eti ve nişasta toplamının %1,75 tuz, %1 şeker, %0,1 MSG ve soğuk su (sırasıyla %45, %35, %30), ikinci uygulama da ise %1,75 tuz, %0,25 karabiber, %1 kabartma tozu, %1,5 ayçiçeği yağı ve soğuk su (sırasıyla %37,5, %25, %20) kullanılmıştır.Kimyasal analiz sonuçlarına göre, bütün kraker örneklerinde ısıl işlem uygulaması ile su oranı azalırken, ham protein, ham yağ ve ham kül (3:2 I-Kr hariç) oranı artmıştır. Bütün örneklerde DYA içerisinden C16:0, TDYA içerisinden C18:1 n-9 ve ÇDYA içerisinden de C18:2 n-6 en yüksek oranda tespit edilmiştir. Ham materyal ve kraker örnekleri arasında, pH ve TBA değerleri önemli (P0.05) tespit edilmiştir (2:3 I-Kr ve 2:3 II-Kr hariç).
Özet (Çeviri)
In this study, production of cracker from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.,1792) and determination of some quality properties were aimed. The crackers were producted with two different application. Fsih:starch ratios were 2:3, 1:1 and 3:2 in first and second applications. The of fish mince and starch 1,75% salt, 1% sugar, 0,1% MSG and cold water (45%, 35%, 30%, respectively) in the first application and fish mince and starch 1,75% salt, 0,25% black pepper, 1% baking powder, 1,5% sunflower oil and cold water (37,5%, 25%, 20%, respectively) were used in the second application.Although moisture decreased in all crackers with heat treatment application, crude protein, crude fat and crude ash (except 3:2 I-Kr) increased according to results of chemical analysis. In all samples, C16:0 among SFA and C18:1 n-9 among MUFA and C18:2 n-6 among PUFA were determined the highest percentage. While pH and TBA values significantly (P0.05) difference among the other crackers (except 2:3 I-Kr and 2:3 II-Kr).