Simetrik operatörlerin indis defekt ve genişleme teorisi
Indices defect and extension of symmetric operators theory
  1. Tez No: 295145
  2. Yazar: HÜSEYİN TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLENDER PAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Simetrik operatör, Kendine eş operatör, disipatif operatör, akretif operatör, genişleme, sınır değer uzayı, sınır koşulları, indis defekt, lineer bağıntı.2011, 74 sayfa, Symmetric operators, self adjoint operators, dissipative operators, accretive operators, a space of boundary value, boundary conditions, indices defect, linear relation.2011, 74 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Simetrik operatörlerin genişleme teorisi operatörler teorisinin temel araştırma alanlarından birisidir. Bu teoriyi oluşturacak bazı tanım ve teoremler ikinci bölümde verilmiştir. Üçüncü bölümde verilen bir simetrik operatörün kendine eş genişlemesi oluşturulmuştur.Dördüncü bölümde lineer bağıntı, sınır değerler uzayı kavramları tanımlanmıştır. Bu kavramlar yardımıyla simetrik diferansiyel operatörlerin maksimal disipatif, akretif ve kendine eş genişlemeleri sınır koşulları cinsinden verilmiştir.Beşinci bölümde dördüncü mertebeden simetrik diferansiyel operatörler için sınır değer uzayı oluşturulmuştur. Dördüncü mertebeden simetrik diferansiyel operatörlerin disipatif, akretif, kendine eş genişlemeleri sınır koşulları cinsinden verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The theory of extensions of symmetric operators is one of the main research areas of operator theory. Some definitions and theorems based on this theory are given in the second section.In the third section, self adjoint extension of a symmetric operator is constructed. In the fourth section, the notions of a space of boundary value and linear relations are defined. On that basis maximal dissipative and self adjoint extensions of a symmetric differential operator are described in terms of boundary conditions.In the fifth section, a space of boundary value for fourth order differential operator is constructed. A description of all maximal dissipative, accretive, self adjoint and other extensions of fourth order differential operator is given in terms of boundary conditions.