Armür makinelerinde kullanılan tahrik mekanizmalarının incelenmesi ve tasarımı
Investigation and design of driving mechanisms in dobbies
  1. Tez No: 295221
  2. Yazar: NAGİHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ABDULLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Weaving machine, shedding, dobby, drining mechanism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, dokuma makinelerinde kullanılan ağızlık açma mekanizmalarının incelenmesi ve ağızlık açma sistemlerinden armürlü mekanizmalarda kullanılan tahrik mekanizmalarının araştırılması yapılmıştır. Yapılan literatür ve patent araştırmaları sonucunda dokuma makinelerinde kullanılması uygun yeni bir armür tasarımı yapılmıştır. Dokuma makinelerinde kullanılan ağızlık açma mekanizmaları üç çeşittirler ve bunlar kamlı ağızlık açma mekanizmaları, armürlü ağızlık mekanizmaları ve jakarlı ağızlık açma mekanizmalarıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda günümüz modern dokuma makinelerinde armürlü ağızlık açma mekanizmalarının yaygın olarak kullanıldığı sonucu elde edilmiştir. Armürler dokuma makinelerinde program hareketinin çerçevelere ulaşması için kullanılırlar. Armür mekanizmaları negatif, pozitif ve rotatif olarak sınıflandırılmaktadırlar ve bu armürler mekanik ve elektronik olabilmektedirler.Süleyman Demirel Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde tasarlanan ve yeni armür mekanizması ile yerli tekstil makineleri imalatına katkıda bulunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study was performed, the examination of shedding mechanisms, which used in weaving machine, and the investigation of the driving mechanisms of dobbies. The new dobby mechanism was designed after the literature and patent works.Shedding motion is one of the basic motions on weaving machine. The three main types of shedding mechanism are cam shedding mechanism, dobby shedding mechanism and jacquard shedding mechanism. Literature works about dobbies have shown that mostly preferred dobby mechanisms on modern looms are rotary dobbies that equipped to maintain open type of shedding. Dobby is used to obtain different movement to frames. Dobby mechanisms are classified as negative, positive and rotary dobbies and they can be mechanical or electronic. The new dobby mechanism, which was designed in Textile Engineering Department of Süleyman Demirel University, intended to increase interest in this subject the textile sector and aimed to contribute to the local machine manufacturing.