G-tip yıldızların spektroskopik incelenmesi
A spectroscopic analysis of g-type stars
  1. Tez No: 295222
  2. Yazar: SONGÜL TOKALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHAT ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: G-tip yıldızlar, atmosferik parametreler, model atmosfer, bolluk analizi.2011, 77 sayfa, G-type stars, atmospheric parameters, model atmosphere, abundances analysis.2011, 77 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, ayırma gücü yüksek spektrumlar kullanarak, G-tip yıldızları spektroskopik olarak incelemektir.Bu çalışmada G sınıfı cüce yıldızlardan HIP 42438, HIP 91438 ve HIP 72043 yıldızlarının ayırma gücü yüksek eşel spektrumları, S4N ve ELODIE veri arşivlerinden alınmıştır. Spektrumların ?5000 ile ?6000 Å dalgaboyu aralığındaki çizgilerinin tanısı yapılmış ve eşdeğer genişlikleri ölçülmüştür.Model atmosfer hesaplamaları, Kurucz (1995)' un ATLAS9 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yıldızların atmosferik parametreleri olan etkin sıcaklık, yüzey çekim ivmesi, mikrotürbülans hızı ve metalizitenin başlangıç değerleri fotometrik olarak tayin edilmiştir. Oluşturulan model atmosferleri kullanarak bolluk hesabı yapan WIDTH9 programı ile incelenen yıldızların, Fe, Ni, Sc, Ti, Mn ve Cr bollukları hesaplanmıştır. HIP 72043 yıldızı için literatürde yeralan bir tane ayrıntılı spektroskopik çalışma vardır. Bu yıldızın mikrotürbülans hızı ve Cr, Mn ve Sc bollukları ilk defa bu çalışmada hesaplanmıştır.Yıldız kütleleri, Girardi vd. (2000)' nin farklı Z değerleri için oluşturdukları Padova yıldız evrim yollarından hesaplanmıştır. Yıldızların yaşları ise Clem vd. (2004)' nin farklı metal bollukları için (+0.60 < [Fe/H] < -0.60 dex.) oluşturdukları yaş eğrileri (1 < t < 20 Gyr) kullanılarak hesaplanmıştır.Bu çalışmada incelenen bu üç G-tip cüce yıldız için hesaplanan element bolluklarının Güneş değerlerine yakın olduğu bulunmuştur. Ayrıca; HIP 42438 ve HIP 91438 yıldızları hemen hemen aynı kütleye sahip ve birbirlerine yakın yaşlarda, HIP 72043 ise biraz daha büyük kütleli ve daha yaşlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate G-type stars by using their high-resolution spectra.In this study, the high resolution echelle spectra of G-type dwarf stars HIP 42438, HIP 91438 and HIP 72043 have been taken from the archives of S4N and ELODIE. Line identification and measurements of equivalent width of these spectra coverage between ?5000-?6000 Å were done.The model atmosphere calculations have been performed using Kurucz (1995)?s ATLAS9 software. The initial atmospheric parameters of the stars; effective temperature, surface gravity, mikroturbulance and metallicity were determined from photometry. Elemental abundances of Fe, Ni, Sc, Ti, Mn and Cr for the stars have been calculated with WIDTH9 software which uses constructed model atmospheres. There is only one detailed spectroscopic study in literature for HIP 72043. Also microturbulance velocity and abundances analysis of Cr, Mn and Sc of this star have not yet been done.The mass of stars have been calculated by using Padova evolution tracks of Girardi et al. (2000) that were constructed for diffirent Z values. The ages of stars have been determined by using theoretical isochrones (1 < t < 20 Gyr) of Clem et al. (2004) that were constructed for diffirent metal abundances (+0.60 < [Fe/H] < -0.60 dex.).The elemental abundances of G-type dwarf stars that were investigated in this study have been found about the solar values. Also HIP 42438 and HIP 91438 have been found about the same ages and masses, HIP 72043 have been found massive and older.