Effect of controlled atmosphere storage, modified atmosphere packaging and gaseous ozone treatment on the survival characteristics of salmonella entertidis at cherry tomatoes
Kontrollü atmosfer depolama modifiye atmosfer paketleme ve gaz ozon uygulamasının cherry domateslerde salmonella entritis üzerine etkisi
- Tez No: 153480
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV BAYINDIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: MAP, gaz ozon, Salmonella, domates vii, MAP, ozone gas, Salmonella, tomatoes
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZ KONTROLLÜ ATMOSFER DEPOLAMA, MODİFİYE ATMOSFER PAKETLEME VE GAZ OZON UYGULAMASININ CHERRY DOMATESLERDE SALMONELLA ENTERITIDIS ÜZERİNE ETKİSİ Daş, Elif Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Candan Gürakan Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alev Bayındırlı Temmuz 2004, 109 sayfa Son yıllarda, taze ve minimum işlem görmüş meyve ve sebzelerle oluşan hastalıklar üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Sulama suyu, gübre, yıkama suyu, işçiler ve bulaşık yüzeylerle temas olası kontaminasyon kaynaklarıdır. Patojenler, 103 ile 109CFU/g arasında değişen sayılarda taze ve minimum işlem görmüş meyve ve sebzelerde bulunabilmekte, canlı kalabilmekte ve bazen çeşitli depolama koşullarında çoğalabilmektedir. Bu çalışmada, yüzey inokulasyonu ve sap-enjeksyonu yapılmış cherry domateslerdeki Salmonella Enteritidis'in, 7 ve 22°C de, modifıye atmosfer paketleme (MAP), kontrollü atmosfer (CA) ve havada depolama sırasında, canlılığı ve/veya çoğalmasının izlenmesi amaçlanmıştır. Gaz kompozisyonunun 6% 02/ 4% C02 değerlerine dengelendiği MAP depolamada, 25±2 g domates için paket büyüklüğü 10x10 cm2 olacak şekilde düşük yoğunluklu polietilen (LDPE), CA depolamada ise 7 ve 22°C'de C02 miktarı %5 olarak ayarlanmış karbondioksit inkübatörü kullanılmıştır. Çalışma sırasıda, yüzey sanitasyonu için ozon uygulamasının etkisi (5-30 mg/L ozon vigazı 0-20 dak için) de incelenmiştir. Sonuçlar, S.Enteritidis'in meyve üzerinde bulunduğu konuma, hücre yoğunluğuna ve depolama sıcaklığına bağlı olarak domateslerin depolanması sırasında canlı kalabildiğini ve/veya çoğalabildiğini göstermektedir. MAP, CA ve havada depolama sırasıda başlangıçtaki bakteri sayısı 7.0 log10 CFU/tomato olduğunda, patojen, depolama süresince hücre sayısında yaklaşık 4.0-5.0 logıo CFU/tomato kadar bir azalmayla birlikte domates yüzeyinde canlı kalabilmiştir; ancak, başlangıç bakteri sayısının 3.0 logıo CFU/tomato olması durumunda, MAP depolama sırasıda 4. günde, CA ve havada depolama sırasında ise 6. günde hücreler tamamen ölmüştür. S. Enteritidis'in ölümü modifiye atmosferde depolanan domateslerin yüzeylerinde, havada depolanankilere göre daha hızlı gerçekleşmiştir. Havada depolanan örneklerde, depolama sıcaklığı, S.Enteritidis'in canlılığı üzerine etkili olmuştur; 7°C'de hücreler 6. günde, 22°C'de ise 8. günde tamamen ölmüştür. Sap yerleri bakteriye koruyucu ortam sağlamışlardır; domateslerin 22°C'de MAP, CA ve havada depolanması sırasında, 20 günlük depolama süresi içerisinde, sap yerlerine enjekte edilen bakteri sayısında yaklaşık 1.0 logıo CFU/tomato kadar bir artış gözlenmiştir. Domateslerdeki mikrobiyal floranın oluşumunda laktik asit bakterilerinin (LAB) baskın olduğu görülmüştür. Depolama sırasıda domateslerin pH değerleri yaklaşık 4.0'ten 3.0'e düşmüştür. Tüm atmosferik koşullarda, S.Enteritidis varlığında ya da yokluğunda, LAB çoğalmıştır. Gaz ozon uygulamasının S.Enteritidis üzerinde öldürücü etkisi vardır. 5 mg/L gaz ozon uygulaması etkili bulunmazken, 30 mg/L gaz ozon uygulaması domateslerde yüzey rengini etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CONTROLLED ATMOSPHERE STORAGE, MODIFIED ATMOSPHERE PACKAGING AND GASEOUS OZONE TREATMENT ON THE SURVIVAL CHARACTERISTICS OF SALMONELLA ENTERITIDIS AT CHERRY TOMATOES Daş, Elif M.Sc. Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Candan GÜRAKAN Co. Supervisor: Prof. Dr. Alev BAYINDIRLI July 2004, 109 pages In recent years, outbreaks of infections associated with raw and minimally processed fruits and vegetables have been reported. Possible sources for contamination are irrigation water, manure, wash water, handling by workers and contact with contaminated surfaces. Pathogens can occur on raw and minimally processed produce at populations ranging from 103 to 109 CFU/g and able to survive and sometimes grow under various storage conditions. The objective of this study was to analyse the growth/survival of Salmonella Enteritidis at spot-inoculated or stem-injected cherry tomatoes during passive modified atmosphere packaging (MAP), controlled atmosphere (CA) and air storage at 7 and 22°C. Low density polyethylene (LDPE) with a package size of 10x10 cm2 for 25±2 g tomatoes was used for MAP storage in which the gas composition equilibrated to 6% O2/ 4% C02 and a carbon dioxide incubator was used for CA storage in which the C02 IVlevel was monitored and maintained as 5% through the term of storage at 7 and 22°C. During the research, the effect of ozone treatment (5-30 mg/L ozone gas for 0-20 min) was also considered for surface sanitation. The results demonstrate that S.Enteritidis can survive and/or grow during the storage of tomatoes depending on the location site of the pathogen on fruit, suspension cell density and storage temperature. During MAP, CA and air storage, S.Enteritidis with initial population of 7.0 logT CFU/tomato survived on tomato surfaces with an approximate decrease of 4.0-5.0 log-io CFU/tomato in population within the storage period; however, in the case of initial population of 3.0 logT CFU/tomato, cells died completely on day 4 during MAP storage and on day 6 during CA and air storage. The death rate of S.Enteritidis on the surfaces of tomatoes that were stored in MAP was faster than that of stored in air. Storage temperature was effective on the survival of S.Enteritidis for the samples stored at ambient atmosphere; cells died completely on day 6 at 7°C and on day 8 at 22°C. Stem scars provided protective environments for Salmonella; an approximate increase of 1.0 logio CFU/tomato in stem-scar population was observed during MAP, CA and air storage at 22°C within the period of 20 days. Cells survived with no significant change in number at 7°C. The development of the microbial association in tomatoes was dominated by lactic acid bacteria (LAB). The pH values of the tomatoes changed approximately from 4.0 to 3.0 during the storage period. LAB grew well under all atmospheric conditions with or without the presence of S.Enteritidis. Gaseous ozone treatment has bactericidal effect on S.Enteritidis, inoculated on the surface of the tomatoes. 5 mg/L ozone gas treatment was not effective. 30 mg/L ozone gas treatment affected surface color.