Cheng çevriminde yanma odasına püskürtülen su buharı miktarının çevrim net gücüne ve verimine etkisinin incelenmesi
Investigating of the effect of steam quantity injected to the combustion chamber on Cheng cycle net power and thermal efficiency
- Tez No: 295652
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cheng çevrimi, buhar enjeksiyonu, gaz türbini, performans, verim, performans iyileştirme, Cheng Cycle, steam injection, gas turbine, perofrmance, thermal efficiency, performance improvement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gaz akışkanlı güç çevrimlerinin performansları kompresör ve türbin güçleriyle doğru orantılıdır. Dolayısıyla performansı arttırmak için kompresör gücünü azaltırken, türbin gücünü arttırmak gerekmektedir. Türbin gücü ise yanma odasına su buharı enjeksiyonu yapılarak arttırılabilir.Bu çalışmada, egzos gazlarının ısısından yararlanılarak yanma odasına buharın püskürtüldüğü gaz türbini çevrimi olan Cheng Çevriminin performansı incelenmiştir. Çevrimin basınç oranı, türbin giriş sıcaklığı ve püskürtülen yakıt miktarları gibi parametrelerin, örnek Cheng Çevriminin ısıl verimi ve net gücü üzerine etkileri analiz edilmiştir. Artan buhar püskürtme miktarlarında ısıl verim ve net güç değerlerinde iyileşmeler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The performance of gaz power cycles are directly proportional to the power of compressor and turbine. So, in order to degrade the performance, as decreasing the power of compressor, the power of turbine must be increasing. The power of turbine can be made by steam injection to combustion chamber.In this study, performance evaluation for a model gas turbine applicated to steam injection called Cheng Cycle has been made. The effects of such parameters; turbine inlet temperature, cycle pressure ratio and injected steam amount on thermal efficiency and net power were analyzed. By increasing steam ratio, values of net power and thermal efficiency has been seen improved.