Pozitif operatör yarıgruplarının ideal üçgenleştirilebilirliği
Triangularizability of semigroups of positive operators
  1. Tez No: 295705
  2. Yazar: ULYA ALĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Değişmez altuzaylar, Banach latisleri(kafes), kapalı idealler, pozitif operatörler, soyut integral operatörler, operatör yarıgrupları, İnvariant subspaces, Banach lattices, closed ideals, positive operators, abstract integral operators, semigroups of operators
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada pozitif operatör yarıgruplarının ideal üçgenleştirilebilirliği ile ilgilenilmiştir. Bir E Banach Latis' i üzerinde bulunan pozitif operatörlerin çarpımsal bir yarıgrubu S olsun öyle ki her S S ideal üçgenleştirilebilir demektir. Yani ideal üçgenleştirme, E' nin kapalı altuzaylarının, S altındaki kapalı değişmez ideallerinden oluşmuş maksimal bir zinciri var demektir.Hangi durumlarda Syarı grubunun tümü ara sıra ideal ? üçgenleştirilebilir olduğu sorusu göz önüne alınmıştır(Drnov?ek ve Kandic, 2009). Özellikle burada daha önce G.Mc Donald ve H.Radjavi tarafından elde edilmiş sonuçların genişletmesi yapıldı. Aynı zamanda E' nin Dedekind Tam olduğu durumlarda ki bütün pozitif soyut integral operatörleri kapsayan pozitif operatörlerin bir sınıfı da sunulmuştur(Drnov?ek ve Kandic, 2009).
Özet (Çeviri)
In this work; it was dealt with ideal triangularizability of semigroups of positive operators. Let S be a multiplicative semigroup of pozitif operators on a Banach lattice E such that every S Sis ideal-triangularizable, i.e.,there is a maximal chain of closed subspaces of E that consist of closed ideals invariant under S.We consider the question under which conditions the whole semigroup S is simultaneously ideal-triangularizable (Drnov?ek ve Kandic, 2009). Inparticular, we extend a recent result of G.Mac Donaldand H. Radjavi. We also introduce a class of positive operators that contains all positive abstract integral operators when E is Dedekind complete(Drnov?ek ve Kandic, 2009).