Türk Telekomünikasyon A.Ş.'de elektrik enerjisi tüketiminin yapay sinir ağları ile yerel tahmini
Prediction of regional electricity consumption using artificial neural network at Türk Telekomünikasyon A.Ş.
- Tez No: 295802
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV TAŞKIN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Enerji, İletişim Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Energy, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağları, telekomünikasyon, enerji, enerji tüketim tahmini, The Artificial neural networks, telecommunication, energy, prediction of electricity consumption
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Sektöründe büyük paya sahip bir şirkette, geleceğe yönelik mali analizlerde önemli bir yer tutan enerji tüketiminin tahmin çalışması yapılarak şirketin enerji politikasını belirlemesi amaçlanmıştır.Telekomünikasyon ve enerji sektörü ülkelerin kalkınmasında ve gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde etken olan sektörlerdir. Enerjisiz bir telekomünikasyon günümüzde düşünülemez. Kesintisiz iletişimin sağlanması için her türlü enerjiye ihtiyaç olabilmektedir. Bu bağlamda, elektrik enerjisi en çok ihtiyaç duyulan enerjidir.Elektrik enerjisi tüketimini etkileyen faktörler adsl abone sayısı ve sıcaklık değerleri olarak belirlenmiştir. Elektrik enerjisi tüketim tahmini için yapay sinir ağları modelleri türetilmiştir. Bu modellerin karşılaştırmalı analizi yapılarak hata oranları bulunmuştur. En iyi sonucu veren yapay sinir ağı olan MLP ile de gelecek on yıla ait tüketim tahmini gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, elektrik enerjisi tüketiminin, adsl abone sayıları ile sıcaklık değerlerine ne kadar bağımlı olduğunu araştırmak amacıyla regresyon analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
To determine the energy policy of the company which has the largest share in its sector, is aimed by predicting electricity consumption which holds an important place in the financial analysis for the future.Telecommunication and the energy are sectors which have effect on reconstruction of countries and determining their levels of development. Telecommunication without energy is unimaginable nowadays. To provide the uninterrupted communication, every type of energy is necessary. In this context, the electrical energy is most needed energy.The adsl subscriber numbers and temperature values have determined as factors of electricity consumption. To predict the electricity consumption, artificial neural network models are produced. The error rates were found with comparative analysis of these models. Electricity consumption was estimated for the next ten years with MLP network which provides best result among the artificial neural networks. Also, the regression analysis is used for investigating of the electricity consumption?s dependence on the adsl subscriber numbers and the temperature values.