A Digital high voltage impulse peak voltmeter
Dijital yüksek gerilim darbe tepe değer voltmetresi
  1. Tez No: 29584
  2. Yazar: ŞENOL İZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRZAHAN HİZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe, Tepedeğer, Voltmetre, Impulse, Peak, Voltmeter
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZ Di J ÎTAL. YÜKSEK GERİLİM DARBE TEPE DE?ER VOLTMETRESİ ÎZ, Şenol Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL Eylül, 1993, 96 sayfa Bu tezde yüksek gerilim darbelerinin tepe değerlerinin okunmasında kullanılan bir voltmetre tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bu tip bir voltmetrenin çalışma prensibi, dar olan darbe zaman aralığının daha geniş hale getirilerek tepe değerinin okunması esasına dayanır. Bu da bir diyot ve bir tutucu kondansatör yardımıyla elde edilir. Tutucu kondansatör tepe değerine şarj olması için diyot tek yönde akım iletir. Tepe değerine dolan kondansatör bu değeri analog-dijital çevirici üzerinden sıvı kristal göstergede görüntülenene kadar tutar. Sistemdeki doğrusal olmayan tüm etkiler kalibrasyon yoluyla ortadan kaldırılarak pratik kullanımı olan bir voltmetre elde edilmiştir. Elde edilen deneysel sonuçların teorik sonuçlarla iyi bir uyum içinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DIGITAL HIGH VOLTAGE IMPULSE PEAK VOLTMETER ÎZ, Şenol M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL September, 1993, 96 pages In this study, a HV Impulse Peak voltmeter is designed and realized. The basic principle of this type of voltmeter depends on transformation of a narrow pulse width of an impulse to a wider pulse width and to read out the peak value. This is achieved by using a diode, and a holding capacitor. The diode allows the current to flow during the impulse wavefront to charge the holding capacitor. The capacitor holds the“desired”peak value until it is displayed on the LCD via A/D converter. The system 1s calibrated for its all nonlinearities for the purpose of obtaining a practical voltmeter. The measurements obtained are found to be in good agreement with the theoretical results.