Aspergillus niger'de pullulanaz indüksiyonu ve çeşitli taşıyıcılara immobilizasyonu
The induction of pullulanase in Aspergillus niger and immobilization to various supporters
- Tez No: 295853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL PEKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus niger, pullulanaz, optimizasyon, immobilizasyon, Aspergillus niger, pullulanase, optimization, immobilization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Aspergillus niger filamentli bir küf mantarıdır. Endüstride sitrik asit, oksalik asit gibi organik asit eldesinde yaygın olarak kullanılır. Glukozidaz, galaktozidaz ve daha birçok hidrolitik enzim Aspergillus niger'den indüksiyon yoluyla elde edilir.Pullulanaz (pullulan 6-glukanohidrolaz, EC 3.2.1.41) pullulan, amilopektin ve ß-limit dekstrinde, ?-1,6 glikozidik bağlarını hidrolizleyen bir enzimdir. Şeker şuruplarının üretimi için nişasta işleme endüstrisinde diğer amilolitik enzimlerle (?-amilaz, ß-amilaz, glukoamilaz) birlikte kullanılır. Pullulanazın kullanıldığı hidroliz oldukça hızlı olmasından dolayı tercih edilmektedir.İmmobilizasyon enzim teknolojisinin en eski ve en pratik tekniklerinden birisidir. İmmobilizasyon biyolojik olarak aktiviteye sahip maddelerin katalitik aktivitelerini kaybetmeksizin defalarca ve sürekli kullanılması amacıyla çeşitli desteklere yerleştirilmesidir. İmmobilize enzimler, gıda sanayinde, klinikte ve endüstriyel alanda pek çok uygulama alanı bulurlar.Bu çalışmada Aspergillus niger küf mantarı optimum koşullarda inkübe edilerek kısmi olarak saflaştırıldı ve enzime ait optimum pH, sıcaklık değerleri, substrat spesifikliği, % 0,5-2,5 konsantrasyonlarında substrat ile kinetik parametreler Km, Vmax değerleri incelendi. Optimum koşullar belirlendikten sonra enzim uygun taşıyıcılara immobilize edildi ve immobilize enzime ait optimum pH, sıcaklık değerleri, % 0,5-2,5 konsantrasyonlarında substrat ile immobilize enzime ait kinetik parametreler Km, Vmax değerleri incelendi.
Özet (Çeviri)
Aspergillus niger is a filamentous fungus. This fungus could be used generally to product organic acids like citric acid, oxalic acid. Glycosidase, galactosidase and many numbers of hydrolitic enzymes are obtained from Aspergillus niger with induction method.Pullulanase (pullulan-6-glucanohydrolase, EC 3.2.1.41) is an enzyme that hydrolyzes ?-1,6 glycosidic linkages in pullulan, amylopectin and ß limit dextrin. Pullulanase is used with other amylolytic enzymes (?-amylase, ß-amylase, glucoamylase) in starch hydrolyzing industry. It?s preferable to use pullulanase in starch hydrolysis as a result of quickness.Immobilization is one of the oldest and practical techniques in enzyme technology. Immobilization means to place various supports to materials which have biological functions. Immobilized enzymes have numbers of application in food industry, clinics and industrial places.In this study, the pullulanase induction was studied using Aspergillus niger. For this purpose, the fungus was incubated at appropriate culture media to determine optimum culture conditions. Enzyme was partially purified from culture broth and then characterized for appropriate pH, temperature, substrate concentration and substrate specificity. Kinetic parameters was also determined. Afterwards, the purified enzyme was immobilized to suitable supporters. Characterization and kinetic properties were investigated for the immobilized enzyme.