Hizmet sektöründe veri analizi (iş zekası) ve modellemesi
Data analysis (business intelligence) and modeling in the service sector
- Tez No: 295852
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÖZGÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Information and Records Management, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İş zekası, veri ambarı, OLAP, ETL, sağlık sektörü, Business intelligence, data warehouse, OLAP, ETL, healthcare
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sağlık hizmetlerinde beklentilerin karşılanması için; gelişen teknolojinin, bilimsel bilgi birikiminin, insan sağlığını korumak, tedavi ve rehabilite etmek amacıyla, hızlı, verimli ve doğru olarak uygulanması gerekmektedir.Sürekli olarak artış gösteren operasyonel veriler üzerinde istatistiksel anlamda sorgular çalıştırmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Sadece küçük zaman aralıkları içinde parçalanmış sorgularla sonuca ulaşılabilmektedir. Bu bağlamda, İş zekası uygulamaları, kullanıldıkları her sektörde olduğu gibi, sağlık sektöründe de önemini gün geçtikte artırmaktadır. Söz konusu uygulamalar, özetlenmiş ve gruplanmış veriler üzerinde, hızlı ve kolay erişimi sağlayan veri ambarı ve OLAP teknolojilerini kullanarak raporlama ve istatistiki veri ihtiyacını etkili bir şekilde karşılamaktadır.Operasyonel verilerin, bu teknolojiler yardımıyla ETL sürecinden geçirilerek, veri ambarında saklanacak yapıya dönüştürülmesi ve mevcut hatalarından arındırılması sağlanarak, kaliteli veriler, veri ambarı ortamına aktarılır. OLAP teknolojisi ile çok boyutlu küpler yaratılarak, verilerin daha kolay ve hızlı sorgulanmasını sağlayan modellemeler yapılabilir. Böylelikle temiz ve kaliteli veriler üzerinde yapılacak veri madenciliği uygulamaları ile veriden, yeni ve doğru bilgilere ulaşılır.Gerçekleştirilen uygulama, özel bir sağlık kurumunda farklı kaynaklarda bulunan verilerin merkezi bir veri ambarında toplanması, toplanan bu verilerin çok boyutlu analize uygun bir yapıda modellenmesi, daha sonra işlenerek özellikle yöneticiler ve analistler tarafından ihtiyaç duyulan ve karar alma sürecini etkileyen raporlamaların MS Excel 2007 üzerinden sunulması adımlarından oluşan, uçtan uca bir iş zekası uygulamasıdır.
Özet (Çeviri)
In order to provide the expectations for healthcare services, while protecting the human health and treating the diseases, it is required to implement the developing technology, scientific knowledge, with the fast and efficient methods applying in the right way.By the day, business intelligence takes an important role in medical information technology. To run statistical queries on continuously increasing operational data has almost been impossible. The segmented queries dedicated for small time periods might be the only way to achieve the result in such system. Business intelligence applications use the data warehouse and OLAP technology which let the users access the summarized and grouped data in a fast and an easy way.With the help of the technologies mentioned above, after the operational data is passed through the ETL process and converted into the suitable format just for storing, while providing the error free and the quality data in data warehouse environment. It is provided some models let the user query the data in easy and fast manner via creating multidimensional cubes with the help of OLAP technology. Thus, it might be possible to access the new information using clean and the high quality data in data mining applications.The application developed is an end-to-end business application that consists of the following steps; gathering the data of a private health institution located in different storages into a central data warehouse, modeling this data suitable for multi-dimensional analysis, then processing it and submitting the decision support reports MS Excel 2007 form which are required especially by managers and analysts.