Design and implementation of an automated visual inspection system
Otomatik görsel kontrol sisteminin tasarım ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 29587
  2. Yazar: İBRAHİM KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY GÖNENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı devre kartı, otomatik görsel kontrol, referans ile karşılaştırma, ortak özelliklerin sınanması, Printed circuit board, automated visual inspection, reference comparison, generic property verification. Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ OTOMATİK GÖRSEL KONTROL SİSTEMİNİN TASARIM VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ KILINÇ, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Güney GÖNENÇ Yardımcı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Neşe YALABIK Ocak, 1993, 104 sayfa. Bu çalışmada, yüzeye monte baskı devre kartları ve kalırı film devrelerin iletken desenler indeki hataları bulan çeşitli algoritmalar gerçekleştirilmiştir. Elektronik paketleme teknolojisindeki gelişmeler sonucu baskı devre desenleri daha da yoğunlaşmakta ve karmaşıklaşmaktadır. Gözle kontrol amacıyla insanların kullanılması güvenilir olmaması, pahalı oluşu ve yüksek üretim miktarlarından dolayı pratik değildir. Bu yüzden bilgisayar ortamı bu sorunun çözümü için popüler hale gelmektedir. Baskı devre kartları ve kalın film devrelerin kontrolü için başlıca iki yöntem vardır. Bunlar, kendilerine özgü avantajları ve dezavantajları olan referans ile karşılaştırma ve ortak özelliklerin sınanması yöntemleridir. Elde edilen sonuçlar, bir vdevrenin yerel geometrik ve global topolojik doğruluğunu sınayacak olan bir otomatik görsel kontrol sisteminin her iki yöntemi de içermesi gerektiğini göstermiştir. Bu çalışma, bahsedilen yöntemlerin bir sentezidir. Bu yöntemin temeli, baskı devre kartlarının yerel geometrik ve global topolojik doğruluğunun sınanmasının, test görüntülerinin basite indirgenmiş hallerinin doğruluğunun sınanması ile aynı anlama geldiği görüşüne dayanır. Elde edilen sonuçlar bu yöntemin başarılı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN AUTOMATED VISUAL INSPECTION SYSTEM KILINÇ, İbrahim M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güney GÖNENÇ Co-Supervisor: Prof. Dr. Neşe YALABIK January, 1993, 104 Pages. in this study, computer algorithms are developed for the automated visual inspection of surface mount printed circuit board and thick film circuit conductor patterns. As the electronic packaging technology advances towards increased circuit integration, printed circuit patterns are becoming denser and. more complex. The use of human inspectors is not practical because of the high production rates, its cost and unreliability. So, machine vision methods are becoming more popular as a solution to this problem.There are two commonly used methods for the automated inspection of printed circuit boards which are valid for thick film circuits also. These methods are reference comparison and generic property verification, each öne having some weaknesses and strengths. it is found that, a complete automated visual inspection system should implement both of these methods, since the local geometric i. l. İ.and global topological correctness of a circuit can not be tested using only öne of these methods. This study implements a method which is a synthesis of the reference comparison and generic property approaches. it is based on the observation that the local geometric and global topoiogical correctness of a printed circuit board can be înferred from the correctness of sirnplified, skeletal versions of the circuit in a test image. The ittpleraentation results are quite promising.