Koloniler Çağında (M.Ö. 1975-1725) Hahhum Krallığı
Hahhum Kingdom (M.Ö. 1975-1725) in Age of Colonies
  1. Tez No: 296053
  2. Yazar: HİLAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hahhum, Asur, Kültepe, Lidar Höyük, Samsat, Hahhum, Asur, Kültepe, Lidar Mound, Samsat
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Eski Anadolu'da birçok önemli krallık kurulmuştur. Bunlardan birisi de Hahhum Krallığı'dır. Hahhum Krallığı ile ilgili bilgilerimiz az olsa da krallığın geçiş yolları üzerinde bulunması, kalay ve altının bu ülkeden geldiğinin bilinmesi, onları bizim için çok önemli hale getirmiştir.Hahhum varolduğu dönemde çok önemli bir ticari istasyondu. Anadolu ve Mezopotamya arasında köprü niteliğinde bulunduğundan bütün tüccarlar buradan geçmek durumundaydı. Bu da onlar için çok önemli bir gelir kaynağı olmuştu. Öyle ki Asurlu tüccarlar mallarını burada depolar, geçiş için bu ülkeye vergi öderdi.Hahhum Krallığı'nın yeri tam olarak tespit edilmese de bugünkü Fırat Irmağının yakınlarında kurulduğu bilinmektedir. Krallığa ait aydınlatıcı bilgileri Kültepe, Lidar Höyük ve Samsat kazılarından öğrenmekteyiz.Siyasi tarihlerinden ziyade ekonomik faaliyetleri ile ilgili bilgilerimiz daha fazla olduğundan, onlarda ticaretin çok geliştiğini söyleyebiliriz. Zaten ticaret yollları üzerinde kurulmuş olması da bunu desteklemektedir. Jeopolitik konumlarını değerlendirmişler ve dönemin ticaretine damga vurmuşlardır diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
A lot of important kingdom was built in old Anatolia. Ahum Kingdom is one of them. We have not got a lot of knowledge but the kingdom was on passageways and it had gold and tin. So it is important.Hahhum was very important commerical station in during the period there. All merchants had to pass from there for being a bridge in Anatolia and Mesopotamia. This was a very important source of income. Such that, Assyrian merchants stored their goods in there and tey paid taxes to this state.Also Hahhum Kingdom?s location is not completely detected, know to be present near Euphrates Rivar. We leran enlightening informations about the kingdom from Kültepe, Lidar Mound and Samsat excavations.We hawe got information about their economic activity more than their political history. So we can say to developing of thier trade. Already, establishing on trade routes support this. We can say that, they evaulated geopolitical position and they made their mark to trade of period.