Kayseri'de ilk bulvar basını örneği: Kayseri Haber
Example of the first tabloid press in Kayseri: Kayseri Haber
  1. Tez No: 296059
  2. Yazar: FİKRİYE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Magazin, Bulvar Gazeteciliği, Kayseri Haber, Magazine, Tabloid Journalism, Kayseri Haber
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bilgi yoğun bir yayın politikasını göz ardı ederek kendine yeni bir yol çizen ve çizdiği yolu da toplumun duyguları üzere götüren bulvar gazetecilik anlayışının, tüm dünyada kabul gören geleneksel habercilik değerleri yerine yeni ve ucu açık bir yayın politikasını egemen kıldığı, bugün artık bilinen bir gerçektir. Bu çalışma, magazinel anlayışın daha 1970'li yıllarda Anadolu basını üzerinde hâkimiyet kurmasına katkıda bulunarak yayımlandığı tarihten itibaren Anadolu basınını önü alınamayacak bir hızla içerik ve görünüm farklılaşmasına sahne kılan ilk yerel bulvar gazetelerinden biri olması sebebiyle önem taşıyan Kayseri Haber'i incelemektedir.Çalışmanın amacı; bulvar gazeteciliği ve magazinleşme konusunda Türk Basın Tarihi'nde görülen bilgi eksikliklerini gidermeye yardımcı olmanın yanında, akademik camianın önemini son yıllarda kavradığı yerel basın üzerine yoğunlaşan sınırlı sayıdaki esere katkıda bulunmak ve Kayseri Basın Tarihi'nin bilinmeyenlerini açığa çıkarmaktır. Günaydın ortaklığında yayımlanarak Kayseri'ye bulvar gazeteciliğini taşıyan Kayseri Haber'i yayın politikasından baskı tekniğine, sahiplik yapısından etik anlayışına yakından tanıyarak gazetede benimsenen yayın anlayışını gün yüzüne çıkarmak; çalışmanın temellendiği başlıca gerekçelerdir.Çalışma, niteliksel tarihsel tasarım karakterini taşımaktadır. Kayseri Haber'e ait otuz sayılık arşivi incelemek suretiyle elde edilen verilere ek, dönemin gazetecileri ile gerçekleştirilen görüşmeler ve dönemi yansıtan görseller çalışmaya yol gösteren birer ışık niteliğindedir. Kayseri Haber'i inceleme sonucunda elde edilen tüm veriler, bulvar gazeteciliğinin tarihi arka planını görebilmeyi ve bu anlayışın yerel ölçekte uygulanabilir hale nasıl getirildiğini anlamayı mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tabloid journalism, which opens a new path by eliminating knowledge loaded publishing policy and which follows its new path determined by communal sense, adopts a new and open-ended publishing policy instead of traditional journalism rituals as can easily be understood from current publications. This study is analyzing Kayseri Haber which has contributed to teh deminance of the tabloid journalism over Anatolian Press in the 1970?s and that has made it prone to changes in contant and view with a high speed.Primary purpose of this story is not only to contribute to eliminate the knowledge gap in Turkish Press History in the aspect of magazine focesed publishing and tabloid journalism but also to contribute to a limited amount of literatüre focusing on local press whose importance has been understood by the academicians only in recent years and also to reveal the mysteries of Kayseri press. Other primary purposes on this study is based on are to know Kayseri Haber which is in general one of the first tabloid papers and which in particular conveyed tabloid journalism to Kayseri from publishing policy to moral valves and to illuminate the perspective which was adapted in the paper and surrounded the whole local media.This study has got the qualitative historical design. In addition to the information gathered to study archieve of Kayseri Haber, the interviews with the journalists of that time period and visials that reflect the period led the way of this study. All data obtained as a result of review of Kayseri Haber, make it possible to understand the historical background of claptrap journalism.