İl Müftülüğü'ne sorulan sorulardaki psikolojik arka plan (Kayseri örneği)
Psychological background of the questions which asked to the Müftülük in Kayseri̇
  1. Tez No: 430523
  2. Yazar: NEVRES NURİ KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dini Danışmanlık, Aile İrşat ve Rehberlik, Din Psikolojisi, Psychology of Religion, Religious counseling, Religious guidance, Family counseling, Family guidance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, Kayseri İl Müftülüğü bünyesindeki Alo Fetva Hattı'na ile Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu'na yöneltilen soruları konu edinmektedir. Söz konusu soruların yöneltilmesindeki psikolojik arka plan analiz edilmiştir. Şu veya bu şekilde bir dini hayatı benimseyen bireyler, İl Müftülüğü Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu'na yalnızca dini içerikli sorular sormakla yetinmemektedirler. Ayrıca psikolojik, fizyolojik, ailevi ve toplumsal sorunları ile ilgili de yardım istemektedirler. Bu durum danışanların, müftülükleri dini bir teşkilat olmanın yanı sıra psikolojik danışma merkezleri olarak da gördüklerinin bir göstergesidir. Çalışma, giriş bölümü ile birlikte üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın problemi, amacı, önemi, sınırlılıkları ile yöntemi ortaya konmuş ve problemleri saptanmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde çalışmanın genel çerçevesi çizilmiştir. Çalışmanın konusunu teşkil eden temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde bireysel dindarlık, psikolojik ve toplumsal yönleriyle ele alınmış, sosyal ortamın bireyin dindarlığına etkisinden söz edilmiştir. Aynı zamanda bu bölümde dindarlık algısının psikolojik sorunlarla olan ilişkisi ele alınmıştır. Abartılı ve saplantılı tutum ve davranışların dindarlık algısıyla bağlantısına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Kayseri İl Müftülüğü'ne yöneltilen soruların genel çerçevesi çizildikten sonra, soruların konulara göre dağılımları, ağırlıklı olarak ne tür soruların yöneltildiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini danışmanlık ve rehberlik konusundaki çalışmalarına değinilmiş ve bu çalışmaların yeterliliği konusunda görüşler sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Yaptığımız değerlendirmelere göre sonuç bölümünde kadınların dini konularda erkeklere oranla daha hassas olduğu tezimiz doğrulanmıştır. Kadınların bu hassasiyetinin müftülüğe, aile ve dini rehberlik bürosuna sorulan sorulara da yansıdığı görülmüştür. Soru soranların cinsiyet, yaş ve eğitim durumlarına göre genel bir saptamada bulunulmuştur. Şu veya bu şekilde bir dini hayatı benimseyen bireyler, İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu'na yalnızca dini içerikli sorular sormakla yetinmemektedirler. Ayrıca psikolojik, fizyolojik, ailevi ve toplumsal sorunları ile ilgili de yardım istemektedirler. Bu da danışanların, müftülükleri dini bir teşkilattan ziyade psikoljik danışma merkezleri olarak da gördüklerinin bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to analyse the questions that is asked to the muftuluk in Kayseri. The psychological background of these questions have been analyzed. By some means or other, the religious life adopters not only want help regarding religious problems but also ask for help regarding the physiological, social, parental and medical problems from the muftuluk. This demonstrates that the counselors see the Muftuluk also as psychological counseling centers. The study consists of an introduction and five chapters. In the introduction, we set forth the problem of the study, its purpose, importance, limitations and methods and the hypotheses. In the first part we draw the general framework of the study. Basic concepts that are the subject of the study are described here. In the second part, individual religiosity is discussed with the psychological and social aspects and the impact of the social dimension on individual religiosity. In the third part, the relationship between the psychological problems and perceptions of religiosity is argued. In the fourth chapter, after drawing the general framework of the questions, we tried to determine the questions according to their subjects. Furthermore, the works of Presidency of Religious Affairs on religious counseling and guidance and the adequacy of this works are mentioned. In fifth and final section, the obtained data were evaluated.