5941 sayılı Çek Kanunu ve yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre karşılıksız çek
Bounced check in accordance with the Check Law no 5941 and the new Turkish Commercial Law
  1. Tez No: 296068
  2. Yazar: HACI OSMAN ÖZÜLKÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çekin unsurları, Karşılıksızlık Çek, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda çek, 5941 sayılı Çek Kanunu, Çekte hapis cezası, sözleşmeden kaynaklı borcu ödememe halinde hapis cezası, Elements of Check, Bounced Check, Check in the New Turkish Commercial Law, the Check Law No 5941, Prison sentence in check, prison sentence in case of the dishonouring of contractual debt
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çek, ticari hayatta yoğun şekilde kullanılan bir kıymetli evraktır. Bu çekin karşılıksız çıkması halinde, çeki düzenleyen, muhatap ve hamil bu durumdan etkilenmektedir. Karşılıksız çeki düzenleyen kişiye adli para cezası verilmesi ve bu para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezasına çevrilmesi, muhatap bankanın her çek için belirli miktarda ödem yapmak zorunda olması, çek hamillerinin ise alacaklarını alamaması nedeniyle çeşitli sorunlar yaşanmaktadır.3167 sayılı EÇK döneminde oluşan sorunlar karşısında 5941 sayılı Çek Kanunu ile yeni düzenlemeler getirilmiştir. TTK ve YTTK'nda da çeke ilişkin hükümler olması sebebi ile bu kanunlardaki maddeleri de inceleyerek çek hakkında hem genel bilgi verilmiş hem de çekin karşılıksız çıkması halinde yaptırımlar ve bu yaptırım aşamasına kadar hangi hususların dikkate alınması gerektiği belirli bir sıralama izlenerek anlatılmıştır.Çalışmamızda, 5941 sayılı Çek Kanunu ve Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında çekin unsurlarına değinilerek, çekin karşılıksız kalması durumu hukuki ve cezai boyutları ile anlatılmıştır. 3167 sayılı mülga EÇK dönemindeki bilimsel çalışma ve içtihatlara da yeni kanuni düzenlemelere açıklık getirmesi adına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Check is a valuable paper used very intensively in business life. Therefore, if the check is bounced, drawer of the check, drawee and bearer are affected by this situation. As a result of the drawer of the check?s being imposed punitive fine and its being converted into imprisonment if not paid, drawee banks? incurring the situation of legal payment amount of which is written on the check and check bearers? not being able to collect the receivables, they will be beset with commercial difficulties.Due to the problems confronted during the enforcement of the Former Check Law No 3167, new regulations were introduced with the Check Law No 5941. As there are provisions in the Commercial Law regarding the check, those articles in the law have been studied and both an ouline of check has been given, and sanctions and the issues to be taken into consideration to this sanction phase if the check is bounced are explained following a certain order.In this study elements of check are dealt within the scope of the Check Law No 5941 and the New Turkish Commercial Law, and drawing bounced check is explained through judiciary and punitive dimensions. This study refers to the scientific studies and judicial decisions during the defunct law No. 3167 to clarify the new legal regulations. The Supreme Court Decisions taken during the enforcement of the Check Law No 5941 and the law no 3167, and the problems encountered during the practices of law are dealt in some parts taking the point of view during the enforcement of the previous law to make it clarify the study.