5941 sayılı Çek Kanunu'nda düzenlenen suçlar ve kabahatler
Crimes and faults that were regulated in the Check Law numbered 5941
- Tez No: 321719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. FAHRETTİN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Hukuk, İşletme, Banking, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çek, Suç, Kabahat, Tacir, Hamiline, Karşılıksız, Cezai Sorumluluk, İdari Yaptırım, 5941 sayılı Çek Kanun, 6273 sayılı Kanun, Check, Crime, Fault, Trader, Bearer, Bank, Dud, Criminal Liability, Administrative Sanction, Law numbered 5941, Law numbered 6273
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Türk Hukuk sisteminin yeni konularından biri olan 5941 Sayılı (6273 sayılı Kanun ile değişik) Çek Kanununda Düzenlenen Suçlar ve Kabahatler konusu, bilimsel araştırma yapanlara ve uygulamacılara yardımcı olmak amacıyla yüksek lisans tezi olarak ele alınmış ve incelenmiştir. Çalışmanın kapsamını, 5941 sayılı Çek Kanunda düzenlenen yükümlülükler ve bu yükümlülüklerin ihlali halinde öngörülen cezai müeyyideler oluşturmaktadır. Çeke ilişkin temel kavramlar, çekin hukuki niteliği, çekteki şekil şartları ile 5941 sayılı Çek Kanunda düzenlenen suçlar ve kabahatler ve bunlara ilişkin ceza muhakemesi hükümleri, 6102 sayılı ve 6762 sayılı TTK hükümleri ile doktrinde ileri sürülen görüşler ve Yargıtay uygulamaları dikkate alarak incelenmiştir.Çeke ilişkin temel kaynak Türk Ticaret Kanunu'dur. Çeke ilişkin cezai sorumluluklar ise ilk defa 3167 sayılı Kanun'da düzenlenmiş ve birçok kez değişikliğe uğrayan bu kanun 20.12.2009 tarihinde 5941 sayılı Çek Kanunu ile yürürlükten kaldırılmıştır. 5941 sayılı Çek Kanun üzerinde mevcut tartışmalar sonlanmadan ve henüz kanunun çıkarılmasının üzerinden fazla zaman geçmeden bu kanun hükümleri, 03.02.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6273 sayılı Kanun ile ciddi değişikliğe uğramıştır.Çalışmada konu, dört bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölüm.e ?çeke ilişkin temel kavramlar?, ikinci bölüm.e ?5941 sayılı Çek Kanun'da düzenlenen suçlar?, üçüncü bölüm.e ?5941 sayılı Çek Kanun'da düzenlenen kabahatler? ve dördüncü bölüm.e ?5941 sayılı Çek Kanun'da düzenlenen suçlara ve kabahatlere ilişkin ceza muhakemesi hükümleri? konuları incelenmiştir.5941 sayılı Çek Kanunun amacı ve felsefesi nedeniyle çekin özü ile oynayarak TTK hükümlerine ters düzenlemeler içerdiği, akabinde de ekonomik nedenlerle 6273 sayılı Kanun ile değişikliğe uğradığı ve bu değişiklik sonrası ticaret dünyasında çeke olan güvenin azaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The issue concerning Crimes and Faults that was regulated in the Check Law numbered 5941 (amended by the Law numbered 6273) has been handled as Post Graduate Thesis, in order to assist to the scientific researchers and implementers and examined. The scope of the study was consisted of obligations that were regulated in the Law numbered 5941 and penal sanctioning that were envisaged in case of violation of these obligations. Basic concepts concerning the Check, legal qualification of the check, form requirements at the check, crimes and guilt that were regulated in the Law numbered 5941 and provisions of the criminal procedures regarding these issues have been examined by considering provisions of the Turkish Trade Code numbered 6102 and 6762 and opinions which were asserted in the doctrine, as well as implementations of the Supreme Court of Appeal.The basic resource with respect to the check is the Turkish Trade Code. Penal liabilities regarding the check were regulated in the Law numbered 3167 for the first time and after amended many times, the said law was annulled by the Check Law numbered 5947, on 20.12.2009. The provisions of this law were modified substantially through the Law numbered 6273, which had been entered into force on 03.02.2012, without concluding existed discussions existed upon the Law numbered 5941.The issue was examined under four sections. In the first section ?Definitions concerning Check?; in the second section ?Crimes regulated in the Law numbered 5941?; in the third section ?Faults regulated in the Law numbered 5941? and in the fourth section ?Provisions of the Criminal Procedures concerning the crimes and faults that had been regulated in the Law numbered 5941? were examined.It has been concluded, the Law numbered 5941 included adverse regulations against the provisions of the Turkish Trade Code because of its purpose and philosophy by tampering with the core of check; then it was modified by the Law numbered 6271 due to economic reasons; after this amendment, the reliability of check was reduced in the world of trade.