Türkiye'de teknolojik gelişimlerin afiş tasarımına etkileri
The impacts of technological developments in Turkey on poster design
  1. Tez No: 296267
  2. Yazar: SİNEM KUYUMCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DEMET KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Afiş Tasarımı, Baskı Teknikleri, Teknoloji, Bilgisayar, Poster Design, Printing Methods, Technology, Computer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüzde teknoloji her geçen gün gelişme göstermektedir. Geçmişten bugüne basım teknolojisindeki en önemli gelişme, matbaanın bilgisayar sistemli olmasıdır.Afiş, iletişimi görsel olarak sağlamanın en iyi metodudur. Toplumun dili haline gelmiştir. Afişler Eski Çağ'dan itibaren kullanılmaya başlanmış ve her geçen gün önem kazanmıştır.Afiş herhangi bir duyuru ya da mesajı topluma iletme konusunda en etkili kitle iletişim araçlarından biridir. Bu nedenden dolayı çağlar boyu önemli bir tasarım alanı olmuştur.Bu çalışmada Türkiye'deki teknolojik gelişimlerin afiş tasarımı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Basım teknolojilerinin dünyada ve ülkemizde gelişimi, farklı afiş türleri, kullanım alanları ve üretim teknikleri araştırılmıştır. Afiş tasarımları insanlara yön verirler. Bu çalışmada afiş tasarımının gerçekleştirilmesinde kullanılan teknolojilerin gelişimi ve bunların afişlerin görsel kalitesine etkisi incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Nowadays, technology keeps developing each day. The most important development in printing technology from past to present is the computer based printing system.Poster is the best method for the visual communication. It has become the language of the society. Posters have been used since Ancient History and gained more importance each day.Poster is one of the most effective mass medium in conducting any announcement or message to the society. For this reason, it has been an important field of design for centuries.In this study, the impact of the technological developments in Turkey on poster design have been examined. The development of printing technologies in the world and in our country, different kinds of posters, fields of use, and production methods have been investigated. Poster designs manipulate people. In this study, the developments of the technologies used in the realization of poster design and the impact of these on the visual quality of the posters have been examined.