Ceza Muhakemesinde tutuklamaya alternatif bir tedbir olarak adli kontrol
Judicial control as an alternative measure to arrest in Criminal Procedure
- Tez No: 296303
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adli kontrol, tutuklamaya alternatif tedbir, koruma tedbiri, ölçülülük İlkesi, adli kontrol yükümlülükleri, Judicial control, alternative to arrest measure, protection measure, proportionality principle, obligations for judicial control
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Kişi hak ve özgürlüklerine ağır kısıtlamalar getiren tutuklama koruma tedbiri yerine alternatif ve bağımsız olarak uygulanabilen, kişi hak ve özgürlüklerini tutuklamaya oranla daha az kısıtlayarak tutuklama ile ulaşılabilecek sonuca ulaşmada başvurulabilecek adli kontrol koruma tedbiri, ilk kez 01/06/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı CMK ile ceza muhakemesi hukukumuza kazandırılmıştır.Tutuklamanın yerine uygulanabilmesi ve tutuklamanın artık daha az başvurulabilen bir tedbir haline gelmesi amacıyla düzenlenen adli kontrol tedbiri, gerek kanundaki sınırlayıcı düzenleme, gerekse uygulayıcılar tarafından tam olarak benimsenmemesi gibi sebeplerle amacına tam olarak ulaşamamıştır. Adli kontrolün tam olarak benimsenmemesi ve gelişmeye açık bir kurum olması esasında bizi bu çalışmayı yapmaya sevk etmiştir. Çalışmamızda adli kontrolün niteliği, amacı, şartları, yükümlülükleri ve infazı konuları noktasında gerek doktrinde gerekse uygulamada karşılaşılan tartışmalı noktalar üzerinde durularak mevcut ve muhtemel sorunlara çözümler ve öneriler üretilmeye çalışılmıştır.Çalışmamızın sonunda adli kontrolün uygulanmasını kısıtlayan düzenlemelerin ortadan kaldırılması, adli kontrol yükümlülüklerine daha etkin yükümlülüklerin eklenmesi gibi konularda kanuni düzenlemelerin yapılması, ayrıca kurumun hukuki düzenlemelerinin yanı sıra bu kurum için gerekli teşkilat, personel ve araç gereçlerin en kısa zamanda sağlanması ile adli kontrolün amacı, önemi, şartları ve infazı ile ilgili konularda Cumhuriyet savcıları, hâkimler ve ilgili personele seminer ve meslek içi eğitimler verilerek adli kontrolün uygulanmasının ve yaygınlaştırılmasının artırılması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Judicial control protection measure that is bringing heavy restrictions to people?s rights and freedoms, can be executed alternatively and independently instead of arrest protection measure, is restricting the people?s rights and freedoms less than arrest in terms of same result with arrest is brought in our law with Criminal Procedure (CMK) which is come into force on 01/06/2005 with Act.No. 5271.The judicial control measure is regulated in an effort to execute instead of arrest and now becomes less governing measures of arrest could not achieve its purpose by reason of both restrictive regulation in law and not being accepted by law enforcement personnel. Judicial control is not being accepted and being developing institution headed us to study on this work. In this study, solutions and recommendations has been afforded on existing and potential problems by emphasizing on controversial issues are encountered both in doctrine and practice including issues on nature, purpose, terms, liabilities and execution of judicial control.At the end of our study, necessity has been stated that legal arrangements on issues such as the elimination of regulations that restrict the corner stone of work, the inclusion of judicial control obligations in more effective obligations, also the provision of necessary organization, staff and supplies that are necessary for institution including legal regulations of institution and the raising of application and generalization for judicial control by granting seminar and vocational retraining to public prosecutors, judges and staff on issues related to purpose, importance, terms and execution of judicial control