Masal türünün çocuktaki kavram gelişimine etkisi üzerine bir araştırma: Cahit Zarifoğlu örneği
An investigation into the effect of tales on notion improvement of a child: Cahit Zarifoğlu sample
  1. Tez No: 296329
  2. Yazar: SEHER İŞNAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HİLMİ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: child, child literature, kinds of child literature, kind of tale, notion, development of notion, Cahit Zarifoğlu
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İnsan hayatının en kısa ama en önemli dönemlerinden biri olan çocukluk, edebiyat açısından önceleri göz ardı edilse de son yıllarda edebiyatın öznesi konumuna getirilmiştir. Çocuk edebiyatı kavramının yeni yeni önem kazandığı ülkemizde, bu edebiyat alanında ortaya konmuş olan yazınsal ürünlerin en eskisi şüphesiz ki masallardır.Masalların insan hayatına yön veren,kişiliğinin oluşumuna yardımcı olan,insanı eğiten ve eğlendiren,okuma zevki ve edebi haz kazandıran bir tür olması okurunu sadece çocukların değil yetişkinlerin de olmasını sağlamıştır.Çocuk edebiyatı edebi türlerinden olan masal türünün çocuğun kavram gelişimini ne yönde etkilediğinin incelenmesi bu araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. İşlenen bu konu , çocuk edebiyatı alanında önemli yazınsal eserler vermiş ve bu alanın oluşmasında emeği sinmiş yazarlarımızdan Cahit Zarifoğlu' nun masalları üzerinden inceleme altına alınmıştır.Anahtar Kelimeler : Çocuk, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Edebiyatı Türleri, Masal Türü,Kavram,Kavram Gelişimi,Cahit Zarifoğlu,
Özet (Çeviri)
Although childhood, one of the shortest but most important period of human?s life, was initially ignored in terms of literature, has recently been the subject of it. In our coutry, where the notion of child literature has just gained importance, the oldest of the literary products put forward in this literary field is undisputedly tale.The fact that tale is a kind which steers people?s lifes, helps form their personalities, educates and entertains them, makes them gain the habit of reading and gives them literary delight increases its value on the subject of child development and education. This situation also enables that readers of tale are not only children but also adults.The investigation into what aspect tale, a literary kind of child literature effects the notion development of a child constitutes the main topic of this research. This studied topic has been tried to be examined over the tales of Cahit Zarifoğlu, one of our writers who wrote significant literary works in the field of child literature and laboured at forming of this field.