Modern devlet anlayışının temellleri
Foundations of the modern state concept
- Tez No: 296451
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NAZAN ARSLANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Modern Devlet Anlayışı, Modern Devlet Anlayışının Tarihi Temelleri, Modern Devlet Anlayışının Felsefi Temelleri, Understanding of Modern State, Historical Foundations of the Modern State Concept, Philosophical foundations of the Modern State Concept
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma modern devlet anlayışının temellerini incelemektedir. Çalışmanın amacı, modern devlet anlayışının tarihi ve felsefi temellerini ortaya koymaktır. Tezde modern devlet anlayışını ortaya çıkaran tarihi ve felsefi koşullar ekseninde bir kuramsal çerçeve çizilmiştir. Ortaçağın sona ermesi ve Yeniçağın başlamasıyla birlikte, geleneksel devlet anlayışından modern devlet anlayışına geçiş, Avrupa'nın bu dönemde yaşadığı tarihi ve felsefi dönüşümün bir sonucu olarak ele alınmıştır. Bu açıdan düşünüldüğünde, modern devlet anlayışı, belirli bir tarihi süreçte yaşanan ekonomik, siyasal ve toplumsal gelişmelerin yarattığı yeni ilişki ve gelişmelere uygun bir siyasal örgütlenme yaratma düşüncesinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır.Tezde modern devlet anlayışının tarihi temelleri olarak Haçlı Seferleri, Ticaretin Gelişmesi, Kentlerin Yükselişi, Reform, Rönesans, Coğrafi Keşifler, Kapitalizmin Yükselişi, Aydınlanma, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi incelenmiştir.Modern devlet anlayışının felsefi temelleri olarak da Niccolo Machiavelli, Jean Bodin, Thomas Hobbes, John Locke, Jean Jacques Rousseau, Emmanuel Sieyés'in teorileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the foundations of the modern state consept. The aim of the study the concept of the modern state is to reveal the historical and philosophical foundations. The thesis reveals the historical and philosophical understanding of the modern state of the axis of the conditions of a theoretical framework drawn. With the beginning of the end of the Middle Ages and Early Modernity, the modern state of understanding of the traditional concept of state transition, lived in Europe during this period as a result of the historical and philosophical transformation is discussed. Given this perspective, the understanding of the modern state of a particular historical process, the economic, political and social developments and developments in the relationship created by the new idea of creating an appropriate political organization has emerged as a result.Understanding of the historical foundations of the modern state of the Crusades, commerce development, the rise of cities, the Reformation, the Renaissance, the geographical discoveries, the rise of Capitalism, the Enligtenment, the İndustrial Revolution and the French Revolution, were examined.Philosophical foundations of the concept of modern state as Niccolo Machiavelli, Jean Bodin, Thomas Hobbes, John Locke, Jean Jacques Rousseau and Immanuel Sieyés? theories are examined.