Bir halk eğitim kurumu olarak Amasya Halkevi
Amasya People's House as a public educational institution
- Tez No: 296489
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Halkodaları, Amasya, The People?s House, Community Rooms, Amasya
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Halkevleri, Cumhuriyet Dönemi'nde ulusal bilinci sağlayarak, Cumhuriyet ilkeleri ve Atatürk Devrimlerini halkla bütünleştirmek amacıyla kurulmuştur. Bu kurumlar Cumhuriyet Türkiyesi'nin en önemli kültür kurumları olmuştur.19 Şubat 1932 tarihinde, başlangıçta 14 vilayette açılan, büyük bir hızla yayılarak 478 halkevi ve 4322 halkodasına ulaşan halkevleri ülkenin kültürel kalkınmasında, Cumhuriyetin getirdiği değerlerin geniş halk kitlelerine ulaşmasında çok önemli bir işlevi yerine getirmiştir. Amasya Halkevi de 23 Şubat 1934'de açılmıştır.Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde problem durumuna, araştırmanın amaç ve önemine, problem cümlesine ve alt problemlere yer verilmiştir. İkinci bölümde ilgili yayın ve araştırmalar incelenmiş, üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde alt problemlerin cevabı olan bulgular ve bulguların yorumları yapılmış son olarak beşinci bölümde genel değerlendirmenin yer aldığı sonuca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
People Houses are founded in order to integrate republican principles and revolutions of Atatürk with community by ensuring national cognition in the Republican Era. These institutions became the most important cultural institutions of the Turkish Republic.People Houses which are initially opened on February 19, 1932 in 14 provinces, spread rapidly and reached the number of 478 People's Houses and 4322 Community Centres, fulfilled a very important function in the country's cultural development and bringing values of the Republic to broad masses of the people. Amasya Community centre is founded on february 23,1934Work consists of five sections. The first section is consisted, the state of the problem, purpose and importance of research, problem sentence and sub-problems. The second part examined the publications and research, research method is discussed in chapter three. The fourth chapter consists of the findings about the answers of the sub-problems and the comments about these findings. Lastly in the fifth section, the overall evaluation of results are given.