Avrupa güvenlik ve savunma politikalarının oluşum ve gelişim süreci
The process of formation and development of European security and defence policies
  1. Tez No: 296513
  2. Yazar: CİHAN GÜNYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birlii (AB), ABD, AGSP, BAB, ODGP, OGSP, Güvenlik, Küreselleme, Türkiye, European Union (EU), USA, ESDP, WEU, CFSP, CSDP, Security, Globalization, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu tez çalışmasında Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasının oluşum süreci,günümüze kadar yaşadığı önemli gelişmelere bakılmış, günümüzdeki durumu vesorunları incelenmiş, geleceği ile ilgili olası gelişmeler üzerinde durulmutur.Avrupa Birliği, oluşum sürecinde ekonomik entegrasyon alanında başarılı birsüreç geçirmi ve dünyada imdiye kadar görülen en başarılı girişim olmuştur. Siyasibütünleşme alanı ise Birliği epeyce zorlandıı alan olmutur. Soğuk Sava dönemindeönemli bir çaba harcanmış fakat asıl önemli olan gelimeler Souk Sava'ın bitimi ileyaşanmaya başlamıştır. 1992 Maastricht Antlaması ile Ortak Dış Politika ve GüvenlikPolitikasında çok önemli bir adım atılmı ve siyasi bütünleme sürecine gidilmeyebaşlanmıştır. Bu bağlamda tezimizde genel olarak güvenlik kavramından balanarakuluslararası, toplumsal ve küresel anlamda güvenlie ve güvenlie etki eden faktörlerebakılmı, bu durumun Avrupa'ya olan yansımaları incelenmiştir.Güvenlik kavramıyla balayan bu akademik araştırma kapsamında, Avrupa'nıngüvenlik algılayıına ve dönemsel bazda deien güvenlik tehditlerinin AvrupaBirlii'nin güvenlik algısındaki etkisine bakılarak bir deerlendirme yapılmıtır. AvrupaBirlii'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası'nı oluturma çabaları incelenmi,günümüzdeki gelimeleri, sorunları ve gelecei ile ilgili muhtemel gelimeleri vesorunları incelenmeye çalıılmıtır. Ayrıca Avrupa savunmasının teorik esasları veAvrupa Birlii entegrasyonunun teorik esasları açıklanmaya çalıılmıtır.Avrupa Birlii'nin ortak bir güvenlik ve savunma politikası oluturma isteiincelenirken, ABD ve NATO ile olan ilikilerine bakılmıtır. ABD ve NATO'nun busürece olan etkisi ve Avrupa Birlii'nin savunma ve güvenlik politikası oluturmasürecinde NATO ve ABD'ye yansıyan etkilerine bakılmı ve gelecekte olası muhtemelilikiler öngörülmeye çalıılmıtır. Ayrıca tezimizde Avrupa Birlii'nin güvenlik vesavunma politikası kapsamında Türkiye ile olan ilikileri incelenmi, Türkiye'ye olanetkilerine bakılmıtır. Türkiye'nin Avrupa Birlii'ne olası üyeliinde Avrupa BirliiOrtak Güvenlik ve Savunma Politikasına muhtemel etkileri incelenmitir.
Özet (Çeviri)
This thesis looks at the formation of the European Security and DefencePolicy, the changes it has undergone, its present condition, problems and its futuredevelopment.The European Union a succesful period of economic integration and it has beenone of the most accomplished enterprises in the World. Political Alliance has been themost hardest area to comprise. Many efforts have been given during the Cold War Erabut the real important changes. Have taken place at the end of this era. Massive stepshave been taken with the Treaty of Maastricht on common foreign policy and theprocess of Political alliance begun to take place. In this context this thesis looks atinternational, social and global security policies, factors affecting these policies andtheir in Europe.After handling the security concept in general, this thesis looks at Europe?sperception of security and its evolution in time. The efforts to form European Securityand Defence Policy has been analysed and the present and future conditions andproblems has been explored. Moreover theoretical essentials of European Defence andEuropean Union ara explained.The aim to form a common security one Defence policy for European Unionhas been analysed and the relations of NATO and EU have been explored. How NATOhas affected the process of comming this policy has been discussed and future relationsare interpreted. Besides EU?s relations with Turkey concerning security and defenceissues are handled its effects on Turkey have been interpreted. The effects of Turkey?spossible integration to European Union on Security and Defence are discussed.