Avrupa Birliği ülkeleri (Almanya, Finlandiya, İngiltere ve Portekiz) ile Türkiye' de ilköğretim ve ortaöğretim finansmanının karşılanma durumunun incelenmesi
Providing of finance for the primary and secondary education of Turkey and Europian countries (Germany, Finland, United Kingdom and Portugal)
- Tez No: 296532
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN BAKİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimin Finansmanı, Avrupa Birliği, Türkiye, İlköğretim ve Ortaöğretim, Education Finance, European Union, Turkey, Primary and Secondary
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu araştırmanın ana amacı; Avrupa Birliği Ülkeleri (Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz) ile Türkiye' de ilköğretim ve ortaöğretim finansmanının karşılanma durumunun incelenmesidir. Bu ana amaca bağlı olarak şu alt amaçlara yanıt verilmiştir:Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz eğitim sistemi ile Türk eğitim sisteminde ilköğretim ve ortaöğretimde eğitimin finansmanı ve dağılım oranları nedir? Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz eğitim sistemi ve Türk Eğitim sisteminde ilköğretim ve ortaöğretimde öğrencilere yapılan harcamalar ve dağılım oranları nedir? Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz eğitim sistemi ve Türk Eğitim sisteminde ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim kurumlarına yapılan harcamalar ve dağılım oranları nedir? Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz Eğitim Sistemi ve Türk Eğitim Sisteminde, ilköğretim ve ortaöğretimde sınıf başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı nedir? Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz' de ve Türkiye' de ilköğretim ve ortaöğretimde öğretmen ücretleri nedir? Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz' de ve Türkiye' de ilköğretim ve ortaöğretimde öğretmenlerin çalışma süresi nedir? Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz' de ve Türkiye' de ilköğretim ve ortaöğretimde öğretmen sayısı nedir? Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz eğitim sistemi ve Türk eğitim sisteminde mesleki ortaöğretimde eğitimin finansmanını sağlayıcıları kimlerdir ve eğitimin finansmanı nasıldır? Biçiminde ifade edilmiştir.Bu alt amaçların sonucunda ulaşılan bulgulara göre; Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz' de ilköğretim ve ortaöğretimde eğitimin finansmanı merkezi, yerel ve bölgesel olmak üzere üç farklı şekilde örgütlenmiştir. Türkiye' de ise ilköğretim ve ortaöğretimde eğitimin finansmanı merkezi şekilde örgütlenmiştir.Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz eğitim sisteminde ilköğretim ortaöğretimde ve mesleki ortaöğretimde öğrencilere ve eğitim kurumlarına yapılan harcamalar, öğretmen maaşları; Türk eğitim sistemindekine göre daha fazladır ve Türkiye' deki harcamalar AB ortalamasının altındadır. Avrupa Birliği Ülkelerinden Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz eğitim sisteminde ilköğretim ve ortaöğretimde sınıf başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı Türk eğitim sisteminde göre daha azdır ve Türkiye' de AB ortalamasının üstündedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is the providing of finance for the primary and secondary education of Turkey and Europian countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal). The questions below are asked as inferior aims related to this main purpose:How is the finance of primary and secondary schools in EU Countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal) and Turkey ? What are the expenses and the distribution ratios for students in the primary and secondary of Turkey and EU Countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal) ? What are the ratio of students to classroom and the ratio of students to teachers in primary and secondary of Turkey and EU Countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal) ? What are the sallaries of the teachers and the factors that effect the sallaries in Turkey and EU Countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal) ? What are the working time of teachers in primary and secondary of Turkey and EU Countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal) ? How many teachers are working for primary and secondary of Turkey and EU Countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal) ? How ise the finance of vocational schools in Turkey and EU Countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal) ?According to the reached findings, after analysing these inferior aims; the finance of education of primary and socondary is organized in three ways as central, regional and local in EU Countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal). But in Turkey, the finance of education is organized in the central way.The expenses for students, the expenses for educational institutions and the sallaries of teachers of EU countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal) are higher than Turkey.The ratio of students to classroom and the ratio of students to teacher in primary and secondary of Turkey are more than EU countries (Germany, Finland, United Kingdom, Portugal).