Bir etnik gruba yönelik pazarlama faaliyetlerinin kurumsal itibar üzerine etkisi
The impacts of 'marketing activities intended for an ethnic group' on the corporate reputation
- Tez No: 296542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHA BAYGÜL ÖZPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi, Etnik Pazarlama, Corporate Reputation, Corporate Reputation Management, Ethnic Marketing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Etnik pazarlardaki ekonomik potansiyelin büyüklüğü, iş dünyasını faklı etnik gruplar için farklı pazarlama stratejisi geliştirmeye yöneltmiştir. Türk firmaları son zamanlarda bu yeni pazarlama stratejisini nispeten değerlendirmeye başlamıştır. Etnik Pazarlamanın ve paydaşlar üzerindeki etkisinin iyi anlaşılması önemlidir. Bu stratejinin rakiplerden önce anlaşılması ve benimsenmesi rekabet avantajı yaratabilir.Bu çalışma, etnik pazarlama faaliyetlerinin, hedef kitle olan etnik grupların kurum itibarına etkisini incelemektedir. Teorik çerçevede, ilk olarak literatürde yer alan itibarlı kurum olmanın boyutlarına odaklanılarak kurumsal itibar kavramı ele alınmıştır. İkinci olarak etnik pazarlama kavramı incelenerek, etnik pazarlamanın tanımı, ilkeleri ve etnik pazarlama faaliyetleri özetlenmiştir. Araştırma aşamasında, nitel araştırma yöntemi benimsenerek, Kürtlerin etnik pazarlama faaliyetlerini nasıl algıladığı ve kurum itibarının bu faaliyetlerden nasıl etkilendiği ortaya çıkarılmıştır. Yatı yapılandırılmış birebir görüşmeler Türkiye'de yaşayan Kürtler ile yapılmıştır. Görüşmeler, temaları ve fikirleri belirlemek için yazıya dökülerek analiz edilmiştir. Sonuçlar etnik pazarlama faaliyetleri kurumsal itibar üzerinde doğrudan etkiye sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The huge economic potential of ethnic markets has led many businesses to develeop different marketing strategies for different ethnic groups. Turkish companies are recently assessing this relatively new marketing strategy. It is important to gain a better understanding of ethnic marketing and its impact on the perceptions of the stakeholders. Understanding and adopting this strategy before the other players in the market may create a competitive advantage.This study examines whether ethnic marketing activities effect the reputation of the companies, as perceived by the ethnic groups they target. In the theoretical framework, first the concept of corporate reputation is reviewed, with a focus on the dimensions of being a reputable company as found in the literature. Second, the concept of ethnic marketing is examined; the definitions, principles and activities of ethnic marketing is summarized. In the research phase, qualitative approach was adopted to understand how Kurdish people perceived the ethnic marketing activities and how these affected the reputation of the company that conducts those activities. Semi-structured one-to-one interviews were conducted with Kurdish people living in Turkey. The interviews were then transcribed and analysed to find out emerging themes and ideas. The results show that ethnic marketing activities may have a direct effect on corporate reputation.