Corporate governance: The effect of board governance roles on company performance
Kurumsal yönetim: Yönetim kurullarının görevlerinin şirket performansı üzerindeki etkileri
- Tez No: 296544
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. ATİLLA DİCLE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetişim, Şirket Performansı, Yönetim Kurulu, Şirket Yapısal Özellikleri, Şeffaflık, Türkiye, Corporate Governance, Company Performance, Board Roles, Board Structure, Transparency, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
2001'de yaşanan şirket skandallarından sonra oluşan şirketlerin yönetilmesine ve performansına yönelik endişeler Kurumsal Yönetimi hem kamu hem akademik tartışmaların merkezine yerleştirdi. Yine aynı şekilde, yöneticiler, yönetim kurulu ve hissedarlar arasındaki ilişkinin ve yönetmeliklerin değişmesiyle birlikte yönetim kurulları farklı yönleriyle dünya çapında bir ilginin odağı oldu.Bu araştırma, yönetim kurullarını yalnızca yapısal özelikleriyle ele alan çoğu kurumsal yönetim araştırmalarının eksikliklerinden yola çıkıp, yönetim kurullarının sosyal yapı içerisindeki özelliklerini ve rollerini ön plana çıkarmayı hedeflemektedir. Bu amaç ışığında, şirket çalışanlarının değerlendirmeleriyle belirlenen yönetim kurullarının rolleri, kurulun yapısal özellikleri, şeffaflık seviyesi ve şirket performansını temel alan kavramsal bir model geliştirilmektedir. Bu kavramsal model, yüksek ve düşük finansal performansa sahip şirketlerde yapılan deneye dayalı bir araştırma ile analiz edilmektedir. Ayrıca model içerisinde, şirket yapısal özelliklerinin ve şeffaflığın mutedil etkileri de deneysel olarak araştırılmaktadır. Araştırmanın deneysel olan kısmı İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına kote olmuş 60 şirket ve bu şirketlerin kolayda örnekleme yöntemiyle seçilmiş 333 çalışanından toplanan veriler temel alınarak gerçekleştirilmiştir.Bu araştırma son 10 yılda artan yabancı yatırımcıların öne çıktığı, Türkiye'de yapılmaktadır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gerçekleştiren hem yerel hem de yabancı yatırımcılar açısından, kurumsal yönetimin düzeyi ve kalitesi en önemli seçim kıstasları arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, kurumsal yönetim mekanizması içinde istenen düzey ve kaliteye ulaşmayı sağlayacak olan yönetim kurullarının rolleri, şirket yapısal özellikleri ve şeffaflığı bu çalışma ile araştırılıp, Türkiye'deki literatüre katkı sağlayacak ilave bakış açıları sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the major corporate scandals of 2001 and concerns about the performance of corporations and the way they are governed, corporate governance have been put at the center of public and academic debates. Equally, corporate boards worldwide have attracted a great deal of attention through different lenses especially when it is considered that there have been significant changes in the regulations, and relationships between management, boards, and shareholders.This research intends to deal with shortcomings of majority of corporate governance research that handle board of directors solely with board structure and aims to extend board characteristics with the attributes of board members with their governance roles as perceived in the social context of organization. In the light of this purpose, it attempts to develop a conceptual model based on the dimensions of board governance roles as perceived by organizational members, board characteristics, transparency, and company performance. The conceptual model is analyzed with an empirical study of the board governance roles dimensions of high and low-performing companies. The study also empirically examines the moderating effects of transparency and board structure on board governance roles and company performance. The empirical phase of the research is based on the data gathered from the Istanbul Stock Exchange companies. 60 companies are selected through convenience sampling with 333 respondents.This research is conducted in Turkey that has attracted increasing numbers of foreign investors in the last 10 years. Level and quality of the corporate governance and company performance are among the most important criteria for both foreign and domestic investors of Istanbul Stock Exchange. Board governance roles, board structure and transparency are set to ensure level and quality of corporate governance mechanism which are tested in this research aiming to add additional perspectives to corporate governance literature in Turkey.