Measuring luxury value perception: An empirical study of Turkish consumer's wine consumption
Lüks değer algısı ölçme: Türk şarap tüketicisi davranışı
  1. Tez No: 296545
  2. Yazar: DİLİSTAN SHİPMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVA YALMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks Değer Algısı, Yaşam tarzları, Şarap Tüketimi, Luxury value perception, Life Style, Wine consumption
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tez çalışmasında lüks değer algısı ve lüks malların tüketicilerinin tam fiyat yada ucuzlukta tüketim eğilimleri incelenmiştir.Lüks konsepti uzun yıllar boyunca çeşitli akademisyenler tarafından incelenmiştir. Lüks algısı, değişen değerler ve global tüketim kültürü nedeniyle değişikliklere uğramıştır. Bu çalışmada, yaşam tarzları, değer algılarıve tatmin olmayı baz alarak, lüks mallar tüketicilerinin gelekte satınalma eğilim davranışlarını incelenmiştir.Lüks mal markaları geniş bir ürün yelpazesi içermektedir ve bugüne kadar çeşitli çalışmalar değişik ürünler bazında incelenmiştir. Bu çalışmada; sosyal, kültürel ve ekonomik nedenlerle lüks ürün olarak kabul edilen şarap örnek olarak alınıp, incelenmiştir.Bu tez çalışmasında, Lüks tüketim ürünü olarak şarap kullanıcıları alınmış ve yapılan anket çalışması sonucnda 185 anket analizlere uygun bulunmuştur. Araştırmanın temelini oluşturan model testi hiyerarşik regresyon kullanılarak test edilmiş ve yaşam tarzlarının Lüks tüketim değer algılarına etki ile, bunun yol açtığı memnuniyet sonucu lüks tüketimi ucuzluk yada tam fiyatında alıp almadıkları üzerine olan etkisi araştırılmıştır.Birinci bölümde literatürde yer alan çalışmalar ve modelle ilgili kavramlar tartışılmıştır. İkinci bölümde araştırmanın süreci ve dizaynı anlatılmış ve bu takip eden bölümde istatistiksel analizler ile model testi yapılmıştır.Yapılan analiz sonuçlarında en çok göze çarpan, değer algılarının ve tüketici yaşam tarzlarının lüks tüketim malları kullanan tüketicilerin satın alma işlemine etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This paper takes a brief look at the luxury value perception and the luxury product consumers? purchase intention at a bargain or full price. The concept of luxury has been widely discussed by many scholars over the years. Hence, the perception of luxury has changed over the years due to changing value perceptions through global consumer culture and lifestyles. This study focuses on the luxury product consumer?s future purchase intention based on lifestyles, value perceptions and satisfaction.Luxury brands include wide range of products and several studies have been executed and observed with different product types but this study examines luxury brands in the context of beverages (wine), since in Turkey, wine is considered as a luxury product due to social, cultural and economical reasons.This study is based on data collected by a survey of wine users and involves a questionnaire-survey of 185 respondents. In this study, hierarchical regression is used to investigate the collected data. The study also employed factor analyses, t-tests and ANOVA analyses. Findings indicate brand value perceptions have the strongest most significant effect on future purchase intentions and differ according to the type of consumers? lifestyles.