Denetim komitelerinin kurumsal yönetime etkisi ve Borsa İstanbul kurumsal yönetim endeksinde bir araştırma
The effect of audit committees on corporate governance and a study on Borsa Istanbul corporate governance index
- Tez No: 780052
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜREDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Endeksi, Denetim Komitesi, Corporate Governance, Corporate Governance Index, Audit Committee
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 568
Özet
Kurumsal yönetim; şirket yönetimi ile paydaşlar arasındaki ilişkileri düzenleyen, hissedarların, yatırımcıların ve diğer paydaşların haklarının korunduğu ve ayrıca şirketin hedeflerinin belirlenerek bu hedeflere erişilmesini sağlayan araçların ve ortaya konulan performansın nasıl izleneceğinin belirlendiği denetime ve sisteme dayalı, stratejik, güvenilir, sürdürülebilir ve profesyonel bir yönetim anlayışıdır. Şirketlerde etkin, verimli ve kaliteli bir kurumsal yönetim yapısının tesis edilmesi bakımından denetim komiteleri önem arz etmektedir. Denetim komitesi; şirketlerde yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarını sağlıklı bir biçimde yerine getirmesini teminen, yönetim kurulu adına ve ona bağlı olarak şirketin yasal düzenlemelere ve etik ilkelere uyumu, muhasebe sistemi, finansal raporlama, finansal bilgilerin kamuya açıklanması, iç kontrol, iç denetim, bağımsız denetim, risk yönetimi ve şirkete ulaşan ihbar ve şikâyetlerin değerlendirilmesi gibi konularda aktif rol alan ve bu süreçlerin işleyişi, gözetimi ve iyileştirilmesinden sorumlu olan bir komitedir. Bu kapsamda araştırmanın konusu; şirketlerde oluşturulan denetim komitelerinin kurumsal yönetim anlayışı üzerindeki rolü ve etkisinin BİST Kurumsal Yönetim Endeksinde işlem gören şirketler üzerinden teorik açıklamalar ve uygulamalı bir araştırma çerçevesinde değerlendirilmesi olup, araştırmanın amacı ise BİST Kurumsal Yönetim Endeksinde işlem gören şirketlerde denetim komitelerinin önemi ve etkinliğini analiz ederek kurumsal yönetim anlayışına katkılarının olma durumunu tespit etmektir. Araştırma; veri toplama tekniklerinden biri olan anket yöntemi kullanılarak yapılmış olup, elde edilen veriler sonrasında yapılan çeşitli analizler sonucunda şirketlerde denetim komiteleri ile kurumsal yönetim arasında güçlü bir ilişkinin olduğu ve denetim komitelerinin şirketlerde kurumsal yönetimin gelişimine ve kurumsal yönetim ilkelerine etkisinin ve katkısının olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is a strategic, reliable, sustainable and professional management approach based on an audit and system that regulates the relations between the company management and stakeholders, protects the rights of shareholders, investors and other stakeholders, and also determines the objectives of the company, the means to achieve these objectives and how to monitor the performance. Audit committees are important in terms of establishing an effective, efficient and high quality corporate governance structure in companies. The audit committee is a committee that takes an active role on behalf of and under the board of directors in matters such as the company's compliance with legal regulations and ethical principles, accounting system, financial reporting, public disclosure of financial information, internal control, internal audit, independent audit, risk management and evaluation of notices and complaints received by the company, and is responsible for the functioning, supervision and improvement of these processes in order to ensure that the board of directors fulfills its duties and responsibilities in a healthy manner. In this context, the subject of the research is the evaluation of the role and impact of audit committees on corporate governance understanding within the framework of theoretical explanations and an applied research on the companies traded in the BIST Corporate Governance Index, and the aim of the research is to analyze the importance and effectiveness of audit committees in companies traded in the BIST Corporate Governance Index and to determine their contribution to the corporate governance understanding. The research was conducted using the survey method, which is one of the data collection techniques, and as a result of various analyzes made after the data obtained, it was determined that there is a strong relationship between audit committees and corporate governance in companies and that audit committees have an impact and contribution to the development of corporate governance and corporate governance principles in companies.