Anne-babası evli ve boşanma sürecinde olan çocuk ve ergenlerin anne ve babalarından algıladıkları kabul ya da red düzeyleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki
The children and adolescents whose parents are either married or in a state of divorce, and the study aims to analyze the relationship between acceptance-rejection the target group percieve from their parents and their personality traits.
- Tez No: 296630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDİL KAYA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma süreci, Anne-baba kabul ya da reddi, Çocuğun kişilik özellikleri, Babanın aracı rolü, Divorce process, parental acceptance - rejection, personality traits of the children, the role of the father's tool
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmanın amacı, anne-babası evli ve boşanma sürecinde olan çocuk ve ergenlerin anne ve babalarından algıladıkları kabul ya da red düzeyleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Örneklem grubu, anne-babası evli ve boşanma sürecinde olan toplam 288 çocuk/ ergen oluşmuştur. Araştırmada ebeveyn kabul-reddi, Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği (EKRÖ) ile çocuk ve ergenlerin kişilik özellikleri ise Çocuk/Ergen Kişilik Değerlendirme Ölçeği (Çocuk/Ergen KİDÖ) uygulanarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, anne-babası boşanma sürecinde olan çocukların anneleri ve babaları tarafından red edildikleri algısının, daha yüksek olduğu ayrıca anne-babası evli olan çocukların kişilik özelliklerinden Öz Yeterlilik puanlarının daha düşük olduğu, bulunmuştur. Anne-babası boşanma sürecinde olan çocukların kişisel özelliklerinden duygusal duyarlılık arttıkça kabul düzeyi ve red düzeyi de artmaktadır. Ek olarak anne ve babası boşanma sürecinde olan 9-11 yaş grubundaki çocukların, anne ve babalarına ilişkin kabul edilme algıları daha olumsuzdur. Anne-babası boşanma sürecinde ve ailesinin ekonomik durumunu ?çok iyi? olarak değerlendiren çocukların annelerinden algıladıkları kabul edilme algıları daha olumsuzdur. Anne-babası boşanma sürecinde ve ailesinin ekonomik durumu ailesinin ekonomik durumunu ?kötü? olarak değerlendiren çocukların babalarına ilişkin kabul edilme algıları olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu çalışma ile anne-babası boşanma sürecinde olan çocukların anne ve babalarını reddedici olarak algıladıkları ve annelerinden algıladıkları kabul veya reddin kişiliklerine etkisinde babanın aracı rolü olduğunu ortaya koyulmuştur. Bulgular, ilgili araştırma sonuçları doğrultusunda yorumlanmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The target group of this study is the children and adolescents whose parents are either married or in a state of divorce, and the study aims to analyze the relationship between acceptance-rejection the target group percieve from their parents and their personality traits. In this research totally 288 people, whose parents are in the process of divorce, are taken as the sample group of study. In the research parental acceptance-rejection has been evaluated by applying Parental Acceptance-Rejection Test, and children's and adolescents's personality traits have been evaluated by applying Infantile/Adolescence Personality Evaluation Test. In the research it is found out that children whose parents are in the divorce process are much more prone to perceive they are being disapproved by their parents than the ones whose parents are married. The children whose parents are married have higher self-sufficiency regarding to psychological adjustment than the ones whose parents are in a divorce process. The children whose parents are in a divorce process develop emotional sensitivity as a personal trait and also acceptance-rejection elevation increases, too. Moroever, children between 9-11 age-group whose parents are in a divorce process have a more negative perception of approval from their parents. Children whose parents are in a divorce process and evaluates their family?s financial situation as ?well off? have a more negative perception of approval from their mothers. Children whose parents are in a divorce process and who evaluates their family?s economy as ?poor? have a more negative perception of approval from their fathers. Furthermore, with this study it is proved that children whose parents are in a divorce process perceive their parents as disapproving and the mother?s acceptance-rejection has a major effect in their personalities while the father has a mediator role. The results of the study has been interpreted and discussed in the light of findings of other relevant researches