Bir devlet hastanesinde çalışan hemşireler ile bir vakıf üniversitesi hastanesinde çalışan hemşirelerin iş stres ve iş doyumu düzeylerinin incelenmesi
Research on the job stress and job satisfaction of the nurses between who are working in a government and in a foundation university hospital.
  1. Tez No: 296648
  2. Yazar: ZEYNEP ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Psikoloji, Hospitals, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş stresi, İş doyumu, Hemşire, Job stress, Job satisfaction, Nurses
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bir devlet hastanesinde çalışan hemşirelerle ile bir vakıf üniversitesi hastanesinde çalışan hemşirelerin iş stres ve iş doyumu düzeylerinin incelenmesidir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu 2011 yılı Mart ayında bir vakıf üniversitesi hastanesinde çalışan 95 hemşire ile bir devlet hastanesinde çalışan 103 hemşireye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programında analiz edilmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testleri olarak t-testi, anova, korelasyon analizleri, Non parametrik testlerde ise Kruskal Wallis H-Testi ve Mann Whitney U testleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda; hemşirelerin orta düzeyde iş stresine ve iş doyumlarına sahip oldukları, içsel iş doyumlarının dışsal doyumlarından yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca vakıf üniversitesi hastanesinde çalışan hemşirelerin iş stres düzeylerinin devlet hastanesinde çalışan hemşirelerden düşük, iş doyum düzeylerinin de devlet hastanesinde çalışan hemşirelerden yüksek olduğu, devlet hastanesinde ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışan hemşirelerin iş stresi yükseldikçe iş doyumunu azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the levels of job stress and job satisfaction of the nurses who works in a government hospital and who works in a private university hospital.Towards the purpose, a questionnaire whic was prepared in March of 2011, was administered to 95 nurses who was working for private university hospital and 103 nurses who was working in government hospital. The data obtained from the questionnaries were analyzed on a computer program by SPSS for windows 1.7. When assesing studying data, descriptive statistics ( number, percentage, mean, standard deviation) were used. For hypoyhesis testing, t-test, anova, correlation analysis, and for non-parametric tests Kruskal Wallis H Test and Mann Whitney U tests were doneAs a result of the research ; It was found that nurses has moderate job stress and job satisfaction, and their internal business satisfaction is higher than their external satisfaction. In addition , It was determined that nurses who works in private university hospital job stress level is lower than nurses who works in public hospitals, and their job satisfaction level is higher than the nurses who works in public hospitals and when nurses's , who works in private university hospital, job stress level is higher, their job satisfaction is lower.