Female quest for freedom in Michael Cunningham's ?The Hours? and Halide Edip Adıvar's ?Seviyye Talip?
Halide Edip Adıvar?ın ?Seviyye Talip? ve Michael Cunningham?ın ?Saatler? eserlerinde kadının özgürlük arayışı
  1. Tez No: 296681
  2. Yazar: NURCAN KOCAÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ataerkil, Baskı, Özgürlük, Arayış, Kadın, Feminizm, Mücadele, Patriarchal, Oppression, Freedom, Quest, Woman, Feminism, Struggle
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez Michael Cunningham'ın The Hours (Saatler) ve Halide Edib Adıvar'ın Seviyye Talip adlı romanlarını odak alarak yirminci yüzyıl Viktorya ve Osmanlı toplumlarındaki ataerkil yapının kadınlar üzerindeki kısıtlayıcı etkilerini ve bu baskılardan kurtulmaya çalışan kadınların özgürlük arayışlarını incelemektedir. Romanlar; sözü geçen toplumların dönem koşulları ve kültürel özellikleri temel alınarak feminist ve karşılaştırmalı yaklaşımla incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Birinci bölümde bu tezin incelenmesinde temel bakış açısını oluşturan feminizm ve kadın-erkek arasındaki üstünlük ilişkisi incelenmekte; akabinde Osmanlı Devleti ve Batıda kadın kimliğinin geçmişten günümüze değişimi belirtilmektedir. Tezin ikinci bölümünde Michael Cunningam; söz konusu romanına ilham kaynağı olduğu iddia edilen Virginia Woolf ve Halide Edib Adıvar'ın kişisel yaşam öyküleri; kadına bakış açıları sebep ve sonuçları değerlendirilerek ayrıntılı biçimde belirtilmektedir. Ardından sırayla Saatler ve Seviyye Talip romanlarındaki kadın karakterlerin özgürlük arayışları farklı açılardan incelenmektedir. Tezin sonunda; doğuda ve batıda ? dönemler farklı olsa da - ataerkil sistemin ve dini-kültürel değerlere bağlı tutucu yapının kadınları özgürlük arayışına yöneltmede kaçınılmaz evrensel gerçekler olduğu sonucuna varılmaktadır. Bu gerçekle bağıntılı olarak; bu tür bir toplumda yetişmiş kadın bir yazar olan Halide Edib Adıvar'ın da döneminin sosyal normlarına maruz kaldığı ve doğal olarak da kişisel deneyimlerini eserlerinde yansıttığı görülmektedir. Benzer olarak, Cunningam; empati yeteneği sayesinde kadın bakış açısını en başarılı şekilde gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
The present thesis examines the restrictive effects of patriarchal system and the female quest for freedom who try to get rid of these oppressions in the patriarchal Victorian and Ottoman societies by focusing on Michael Cunningham?s The Hours and Halide Edib Adıvar?s Seviyye Talip. The two novels are analyzed and evaluated by putting the feminist and comparative approach on the basis of the historical contexts and cultural traits of the mentioned countries. Feminism that forms the basic point for this thesis and the superiority relationship between men and women are analyzed and subsequently the transformations of the female identity from tradition to modernity in the West and Ottoman Empire are explained in the first part. In the second part; the personal life stories and women perceptions of Michael Cunningham; Virginia Woolf who is claimed to give him muse and Halide Edib Adıvar are studied in details with the analyses of causal connections. Afterwards, female quest for freedom in the Hours and Seviyye Talip is analyzed on different points. At the end of the thesis, it is concluded that in the east or west ? even if the periods are different - the patriarchal system and conservative constitutions related to the religious-cultural norms are universal and unavoidable factors for shepherding women towards freedom quest. As a result, it is also seen that Halide Edib Adıvar, a woman writer brought up in such a country, is exposed to the social norms of the mentioned period, as well, and she reflects her personal experiences in her works naturally. Similarly, Cunningham analyses women issue successfully thanks to his talent of empathy.