Sa'âdet-Name: İnceleme-metin
Sa?âdet-Name: Review-text
  1. Tez No: 296682
  2. Yazar: HALİT ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türk Edebiyatı, Firâkî, Kütahya, Manzûm Tarih, Mesnevi ve Sa'âdet-nâme, Old Turkish Literature, Firâkî, Kütahya, Poetic History, Mesnevi and Sa?âdet-nâme
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Bu çalışmada 16.yy'da yaşayan Kütahyalı şair, muhaddis ve müfessirlerden, asıl adı Abdurrahman Çelebi olan Firâkî'nin ?Sa'âdet-name? adlı eserinin metni ve incelenmesi ele alınmıştır. Şairlik yönü ağır basan Firâkî'nin, ?Sa'âdet-name? adlı eserinden, devrin siyasi ve ictimaî hayatına dair bilgiler edinirken aynı zamanda eserde dini mahiyette anlatımlara da rastlamaktayız. Tasavvufi konuların ele alındığı eser birçok nazım şeklini içerisinde barındırmaktadır. Eserde başta Allah inancı, peygamber sevgisi gibi konuların yanında devrin önde gelen isimlerine de atıflarda bulunulmuştur. Eser aynı zamanda Osmanlı coğrafyasındaki askeri gelişmelerden de söz etmektedir. Çalışmamızın Birinci Bölümü''nde Firâkî'nin hayatı, edebî şahsiyeti ve eserleri; İkinci Bölümü'nde Firâkî'nin şiirlerinin şekil özelliklerinin incelenmesi; Üçüncü Bölümü'nde ?Sa'âdet-nâme?deki şiirlerin muhtevâ olarak incelenmesi; Sonuç Bölümü'nde eser hakkında kanaat ve değerlendirmemiz; Metin Bölümü'nde ?Sa'âdet-nâme?nin çevirisi; Kaynakça Bölümü'nde de kullandığımız kaynakların isimleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the review and reading of the work ?Sa?adet-name? by poet, muhaddith and mufassir Abdurrahman Çelebi from Kütahya whose pseudonym is Firâkî living in the 16th century were carried out. While we gained information about the political and social life of the period from the work ?Sa?adet-name? by Firâkî who was predominantly a poet, we also found some religious statements in the work. The work that discusses sufistic topics also contains many verse forms. The primary topics of the work are God belief, love of prophet in addition to attributing to the leading figures of the period. It also deals with the military developments in Ottoman geography. We included the life, literary personality and works of Firâkî in the First Part; the structural examination of the poems by Firâkî in the Second Part; the content examination of the poems in ?Sa?adet-name? in the Third Part; the evaluation of the work in Conclusion Part; the translation of ?Sa?adet-name? in the Text Part and the names of the sources used during the study in the Bibliography Part.