Türk Ceza Hukukunda zincirleme suç
Successive offences in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 296697
  2. Yazar: AHMET HAMDİ BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fiil, Fikri İçtima, Hareket, Objektif Koşul, Subjektif Koşul, Suçların İçtimaı, Zincirleme Suç, Act, Conceptual Aggregation, Action, Objective Condition, Subjective Condition, Joinder of Offences, Successive Offences
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk Ceza Kanununda, genel hükümler arasında yer alan ve suçların içtimaının önemli bir şekli olan zincirleme suç kurumunun ne olduğu, nasıl uygulandığı ile mevzuatta ve uygulamada mevcut bulunan eksiklik ve yanlışlıkların ortaya çıkarılması, bu eksiklik ve yanlışlıkların düzeltilmesi yolunda öneriler sunabilmektir.Bu çalışmamız, toplam üç esas bölüm ile varılan sonuçların ve önerilerin yer aldığı sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Her bölümdeki düşüncelere, Yargıtay kararları eşlik etmektedir. İlk bölümde, suçların içtimaı kavramı, fiil tekliği-fiil çokluğu konusu ve suçların içtimaı şekilleri incelenmiş ve devamla; zincirleme suç hakkında genel bilgiler verilerek, zincirleme suçun tarihi gelişimi ile karşılaştırmalı hukuktaki yeri, hukuki niteliği ve benzer kurumlardan farkı açıklanmıştır. İkinci bölümde; zincirleme suç için öngörülen objektif ve sübjektif koşullar incelenmiş, devamla da; zincirleme suçun uygulanamayacağı haller üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise; zincirleme suçun, kanunda özel olarak sayılan hükümleri ile kanunda özel olarak sayılmayan af, şikayet, ağırlatıcı ve hafifletici nedenler, non bis in idem ilkesi, görevli mahkeme, uzlaşma gibi hükümleri incelenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında, tezin genelinde değerlendirilen hususlar ve varılan sonuçlar bir kez daha özet olarak ortaya konularak, bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore what the successive offence institution which exists in the genaral provisions in Turkish Criminal Law as an important type in the joinderof offences is and how it is practiced as well as the deficiencies and errors in its theory and practice, and to present suggestions in order to fix these deficiencies and errors.This study is composed of three main chapters and one conclusion chapter where conclusions and suggestions are presented. Opinions in each chapter are accompanied by rich Supreme Court decisions. In the first chapter concept of joinder and joinder of offences, segregation of act uniqueness-act numerousness and types of joinder of offences have been examined and by giving general information about successive offences, the history of successive offence, its place in comparative law, its legal status, successive offence in comparison with other similar institutions and the conditions of successive offence have been explained. In the second chapter, objective and subjective conditions envisaged for successive offence are studied and focused on the circumstances in which successive offence can not be applied. In the third chapter, the provisions of successive offence that are stated in the law and issues which are not regulated in Law related to successive offences such as amnesty, complaint, mitigating and magnifying reasons, principle of non bis in idem, court of jurisdiction, compromise have been examined. In the conclusion chapter of this study, the issues explored in the whole thesis and outcomes have been summarized again and suggestions have been presented.