Mesleki ve teknik eğitimde öğrenci uygulama becerilerinin arttırılması: AB Hayat Boyu Öğrenme Programı uygulamaları
Increasing the application skills of the students in vocational and technical education: Applications of Lifelong EU Learning Programme
  1. Tez No: 296698
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Projeleri, Leonardo da Vinci Projeleri, Mesleki ve Teknik Eğitim, Odak Grup, Staj, Ulusal Ajans, Eurapian Union Projects, Focus Group, Internship, Leonardo da Vinci projects, National Agency, Vocational and Technical Training
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Teknolojinin hızla geliştiği dünyada mesleki ve teknik eğitime büyük bir önem verilmeye başlanmıştır. Ülkemizde özellikle Cumhuriyetin ilanından sonra mesleki ve teknik eğitimde büyük atılımlar yapılmıştır.Avrupa Birliği ile ilişkilerin artmasıyla Avrupa'daki eğitim projelerine ülkemiz de katılmış, özellikle Leonardo da Vinci projelerinde Avrupa'daki çoğu ülkenin de önüne geçilmiştir. Uygulanan projelerde öğrenci, öğretmen, uzman ve yeni mezunlar mesleki olarak eğitilmekte ve projeler başarı ile sonuçlandırılmaktadır.Bu çalışma ile resmi olarak başarıyla uygulandığı görülen projelerin, pratikteki uygulamaları araştırılmıştır. Özellikle staj çalışması yapan öğrencilerin Türkiye ve Avrupa da yaptıkları uygulamaların verimliliği üzerinde durularak sanayinin ihtiyacı olan kalifiye elemanların nasıl yetiştirilmesi gerektiği ve ne çeşit uygulama becerilerle donatılması gerektiği üzerinde durulmuştur.Çalışmanın birinci bölümünde mesleki ve teknik eğitim geçmişten günümüze durumu ve aynı zamanda mesleki ve teknik eğitim için hazırlanmış büyük projeler incelenmiş, ikinci bölümde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programları incelenmiş ve üçüncü bölümde“Öğrenci uygulama Becerilerinin Arttırılmasında Leonardo da Vinci Projelerinin Değerlendirilmesine Yönelik bir Uygulama”yapılmıştır.Çalışma nitel araştırmanın veri toplama yöntemlerinden odak grup görüşmesi ile yapılmıştır. Odak grup görüşmesi yapılan öğrenciler hem yurt içinde hem de yurt dışında staj çalışması yapmış öğrencilerden seçilmiştir. Ulusal Ajans tarafından olumlu sonuç verilen bu projelerin pratikteki verimi, katılımcıların bakış açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world that is growing rapidly great importance is attached to vocational and technical training. In our country especially after the proclmation of Republic great breakthroughs were made in vocational and technical training.Promoting relations with Europian Union our country participated in educational projects and got ahead of many other countries in Europe especially in Leanardo da Vinci projects. Students, teachers, experts, and newly graduated students are vocationally educated by projects which are applied and successfully accomplished.In this study it is researched that the application of project in practical which are seemed to be applied successfully in offical. Especially efficency of the applications applied by tranees who undergo training in Turkey and Europe was ephasized.Also it is underlined that what kind of application skills do qualified employees which are needed by industry equipped with and how should ben they trained .In the fisrt part of the study the situation of vocational and technical training from past to present and important projects which were prepared for technical and vocational training researched. ın the second part, European Union Education and Youth programmes were investigated.In third part 'an application aimed at assessment of Leonardo da Vinci projects for increasing application skills was done.This study was done through focus group disscussion which is a data gathering technique of qualitative research. Students who applied focus group discussion were chosen among a training course in domestic and also abroad.The efficency of the projects in practical which were brought to a successful conclusion by National Agency was investigated in perspective of participants.